2012. október 29., hétfő

Piskótatekercs extra díszítéssel


Jó ideje láttam a neten egy csodaszép díszítésű piskótát.
Olyan "húúúeztelkellkészítsem"félét.A kivitelezés már nehezebben ment.
Gondoltam én,hogy piskóta,melynek kis részét színezem ,az lesz a minta tésztája.
Persze összefolyt,hiába fagyasztottam és gyönyörű márványos lett,de nem ezt akartam .
Így muszáj volt keresgélnem.Egy külföldi blogban(itt) megtaláltam a megoldást.


Piskótatekercs díszítéssel



Hozzávalók:
-6 tojás
-6 ek .liszt
-6 ek. cukor

 A díszítéshez:
-1 tojásfehérje
-3 dkg vaj
-3 dkg cukor
-3 dkg liszt

Mivel nem vagyok egy ügyes kezű rajzoló,ezért az egyik testvérem rajzolt nekem egy sablont:)

 A puha vajat kikevertem a cukorral ,hozzáadtam a fehérjét,tovább habosítottam,végül belekevertem a lisztet.Legvégül színezékkel színeztem, most gyönyörű bíborlilás színűre.A masszát habzsákba töltöttem.Lehet nylonzacskót is használni.
A sablont a sütőlap alá tettem,majd ennek segítségével megrajzoltam a mintát.  33*37 cm-es tepsit használtam.
Amikor kész voltam kihúztam a papírt és a fagyasztóba tettem a tepsit 1/2 órára.



Kis várakozás után elkészítettem a piskótatésztát.
A tojásokat kettéválasztottam.A fehérjét kemény habbá vertem.Egy másik tálban a sárgáját a cukorral habosítottam ,amíg a térfogata a sokszorosára nő.
A cukros részhez kevertem  a lisztet már fakanállal.Aki nem biztos a sikerben egy 1/2 csg sütőport is keverhet bele.Legvégül a fehérjét kevertem bele,óramutató járásával megegyező irányban,félkörönként.Így sok levegő megy a tésztába és szépen megemelkedik.
Kivettem a tepsit a fagyasztóból,ráöntöttem a tésztát és előmelegített 180C-os sütőbe sütöttem 15 percig.
Nem szabad az ajtót nyitogatni,mert összeesik a tészta.Minden sütő más ,van akinek több idő kell,de ennyi biztosan.

Ha megsült ráborítottam egy kiterített konyharuhára, lehúztam a sütőlapot,megfordítottam,hogy a színes oldala legyen kívül és konyharuhástól feltekertem .
3-4 alkalommal oda-vissza tekergettem ,végül feltekerve hagytam kihűlni



Amikor kihűlt lekvárral megkentem ,most sk.áfonyával,ami úgy néz ki mintha csokis krém lenne:)
Bármilyen töltelékkel és díszítéssel készíthetjük.
Karácsonyi mintával,  narancsos -mascarpone krémmel mondjuk:)


2012. október 27., szombat

Csokis pöfeteg

Sok helyen láttam ezt a kis helyes csokicsodát,de legelőször Barbinál.
Belül puha jó csokis,kívül ropogós kis édes.Az én ízlésemnek talán nagyon is.Ezért már továbbgondoltam kicsit,de arról majd legközelebb:)


Csokis pöfeteg

Hozzávalók:
-15 dkg jó minőségű étcsokoládé
-12 dkg liszt
-3 dkg kakaó
-1 tk. sütőpor
-15 dkg cukor
-8 dkg vaj
-1 tojás
-2 ek. tej
-csipet só

A forgatáshoz:
-5 dkg porcukor
5 dkg kristálycukor

A csokoládét  megolvasztottam.
Amíg hűlt , a puha vajat a cukorral habosra kavartam,majd hozzáadtam a tojást.Ezek után hozzáöntöttem a langyos csokit ,jól elkevertem.
Végül hozzáadtam a lisztes-sütőporos-kakaós-sós keveréket és a tejet.
Egy viszonylag lágy masszát kaptam amit folpackba csomagoltam és egy éjszakára hűtőbe tettem.(elég neki 2 óra is)
Másnap(vagy 2 óra múlva),kivettem a masszát és kis gombócokat gömbölyítettem belőle.
Ezeket először kristály majd porcukorba forgattam .



Sütőlapos tepsire sorakoztattam,és előmelegített 170C-os sütőbe sütöttem 12-15 percig.



Az idő lejártával a süti nyomásra még teljesen puha ,de ki kell venni különben kiszárad.
Így hűlés közben keményedik a külső burok,de belül finom puha marad.


2012. október 25., csütörtök

Hólabda vagy Kozák sapka

Ez a sütemény gyerekkori kedvenc.Nem múlhatott el ünnep  és lakodalom nélküle.Persze máskor is készült,mert nagyon finom.


Hólabda....Kozák sapka

Hozzávalók:
-8 tojás
-8 ek.forró víz
-25 dkg liszt
-25 dkg cukor
-2 ek.kakaópor
-1 csg sütőpor



Krém:
-10 dkg liszt
-5 dl tej
-20 dkg margarin
-15 dkg porcukor
-ízlés szerint rum(elhagyható)

Tetejére-oldalára:
-10 dkg csokoládé
-10 dkg kókuszreszelék


A tésztához különválasztom a tojásokat.Először a fehérjét verem habbá,majd a sárgáját a cukorral és a vízzel.Ez a cukros rész akkor jó ha kifehéredik és a térfogata sokszorosára nő.
Ha ezzel kész vagyok, hozzáadom a lisztet,a sütőport és a kakaót.Majd kevés fehérjehabbal durván keverve meglazítom,s végül a maradék fehérjehabot óvatosan hozzákeverem.
Ebből az adagból 2  lapot sütök.Nekem légkeveréses a sütőm,így egyszerű dolgom van,mert a két tepsit egyszerre tudom betenni.15 perc 170C-on.


Amíg sül a piskóta,elkészítem a krémet.A tejből és a lisztből krémet főzök,pont úgy mintha puding lenne.
Hagyom kihűlni.

A margarint habosra keverem a porcukorral,majd hozzáadom a kihűlt krémet és kevés rumot.

Ha a tészta megsült és kihűlt,pogácsaszaggatóval szép kis karikákat vágok,lehetőleg párosat.A fennmaradó rész pillanatok alatt elfogy vagy  a maradék krémmel kevés lekvárral  kiegészítve kókuszgolyót is gyárthatunk belőle.

Ezek után két korongot összeragasztok egy kis krémmel majd a teljes oldalát is bekenem és a kókuszreszelékbe forgatom.
Ha mind kész van,vízgőz fölött megolvasztom a csokit és a sütik tetejét bevonom vele.



2012. október 23., kedd

Tejszínes -gombás tészta

Nagyon sokszor (szinte mindig:) szombaton tészta nap van nálunk.
Mivel szerintem a tészta frissen az igazi ezért hétköznap nem készül csak ritkán,mert dolgozom.
Egyrészt könnyű,gyors,ezerféle variáció lehetséges,meleg és imádjuk.
Említettem már az olasz kötődést ami itt is alkalmazunk:)
Csak frissen,sokszor durum,nem agyonfőzve,jaaa és spagettit nem tördelünk.A srácok pici koruktól kezdve ügyesen tekerik .Egy kikötés van: húsíz legyen  benne:))
Ma gombás -tejszínes volt porondon.






Hozzávalók:
-20 dkg bacon
-40-50 dkg gomba
-4 dl tejszín
-egy darab póréhagyma
-kakukkfű
-chili
-pár csík maradék kaliforniai paprika(ez csak  azért került bele,hogy elfogyjon,bár nem rontott rajta)
-2 ek olívaolaj
-só,bors,kakukkfű

-500 gr spagetti tészta


Egy fazékban vizet forralok.Közben elkészítem a mártást.Egy serpenyőbe  az olajon megpirítom a bacont,hozzáadom a chilit ,majd egy pár pillanat múlva a  pórét és a gombát.Fűszerezem.Erőss tűzön készítem,hogy ami vizet a gomba enged egyből párologjon is el.Ha már sül,hozzáadom a csíkokra vágott paprikát,átsütöm roppanósra és felöntöm a tejszínnel.Egyet rottyan és már el is zártam a lángot alatta.Közben pont megfő a tészta .

Leszűröm, tányérokra adagolom és teszek  a mártásból a tésztahalmokra jó bőven.Petrezselyemzölddel díszítem.

Nálunk ez a mennyiség elfogy egyszerre :))

2012. október 19., péntek

Gyümölcs kocka

Tudom nagyon sok gyümölcsös sütit hozok,de szeretjük :)
Ez a legklasszikusabb örök kedvenc.Bármilyen gyümölccsel mindig nyerő.
Nagyon sokszor nincs módom klassz képeket készíteni,mert elég sokat kell dolgoznom és a napfényes időt ott töltöm.Így esténként  lámpafénynél nem mindig olyan kép készül amilyet szeretnék:)
Aztán sokszor az körülmények is ellenem dolgoznak(idő,gyerek,férj:))
Várom a javaslatokat az esti fotózáshoz kedves kolleginák és ismerős-ismeretlenek:)




Hozzávalók:

-5 tojásból piskóta

Krém:
-2 csg. vaníliás(vagy amit szerettek) pudingpor
-6 dl tej
-5-6 ek.cukor

-20 dkg margarin
-10 dkg porcukor

- gyümölcs,bármilyen


Tetejére:
-2 csg.tortazselé
-5 ek.cukor
-5 dl víz


Az 5 tojásból megsütöttem a piskótát.
A pudingport a cukorral és a tejjel felfőztem.Letakartam folpackkal,hogy ne bőrösödjön hűlés közben.
A puha margarint habosra kevertem a porcukorral.

Amikor a puding kihűlt összekevertem a margarinos cukorral és a kihűlt piskótára kentem.
A gyümölcsökkel teljesen kiraktam a tetejét kedvem szerint.A fagyasztottat,fagyosan tettem rá.Ha babán és barack is kerül rá akkor pár csepp citrom levével megsimogatom ezeket a gyümölcsöket és akkor nem barnulnak.


Amikor kirakosgattam,elkészítem a zselét az utasítás szerint és ráöntöm a gyümölcs tetejére.Pár órát magára hagyom és utána szeletelem.
Tejszínhabbal tálalom.



2012. október 16., kedd

Zellerkrémleves

Ahogy jönnek a hűvösebb idők,úgy jönnek elő a tavasszal elbúcsúztatott levesek.
Ez is egy egyszerű,csodafinom,krémes kedvenc.




Hozzávalók:
-2 db közepes zeller
-kevés vaj vagy olaj
-1,5 liter alaplé(vagy leveskockából készített)
-1 kis fej hagyma
-1,5 dl tejszín (nekem ennyi volt megbontva de 2 dl is mehet)
-só,bors
-zellerzöld



 A tetejére:
-fokhagymás pirított kenyérkocka vagy/és
- bacon
-sajt

Kevés vajon megfonnyasztom a hagymát,rádobom a felkockázott zellert és együtt pirítom még kicsit.
Felöntöm az  alaplével,fűszerezem.
Amikor a zeller puhára főtt,botmixerrel leturmixolom,visszateszem a tűzre,felöntöm a tejszínnel,ha kell még hígítom,fűszerezem.Megvárom amíg gyöngyözni kezd és elzárom a lángot,forralni nem szabad.Ekkor teszem bele a zeller zöld levelét.A leves pont elég forró hogy az ízek kioldódjanak és benne is maradjanak üdén ,frissen.

A bacont megpirítom,a kenyérkockát szintén.Mindenki kedvére válogathat .Nálunk mindenki kér mindent és pluszba még egy kis reszelt sajt is jöhet a forró levesbe.

2012. október 14., vasárnap

Pisztácia torta

Ezt a tortát kérésre készítettem.
Piskóta,pisztáciás -vaníliás krémmel.A krém végül annyira jó lett,hogy a kisfiam ilyet kér a szülinapjára.
Remélem az ünnepeltnek is ízlett:))




Hozzávalók:
-10 tojásból piskóta(28 cm-es forma)
Piskóta elkészítése itt.

Krém:
-2 csg vaníliás pudingpor
-5 ek.cukor
-6 dl tej

-15 dkg natúr pisztácia megőrölve(natúr pisztácia 30dkg-os kiszerelésben 999-ért az Aldiban mindig kapható)
-18 dkg vaj
-10 dkg porcukor


A pisztáciát meghámoztam,megőröltem a kávédarálóval.A pudingot a cukorral és tejjel megfőztem,kihűtöttem.Főzés után mindig letakarom folpackkal,így nem bőrösödik.
A puha vajat habosra keverem a porcukorral.
Ha a puding kihűlt , a két krémet összekeverem és beleteszem a pisztáciát is.Én  két-három csepp zöld ételfestéket is használtam,hogy üdébb legyen.


A piskótát 3 felé vágtam és betöltöttem a krémmel.Aztán pár órára(nekem 1 éjszaka) magára hagytam.
Másnap díszítettem.
Díszítéshez most tejszínhabot,csokiforgácsot,csokiba mártott pisztáciaszemet,és 8 dkg pisztáciát durvára törve- használtam.

2012. október 11., csütörtök

Kelt rózsa

Ezt a finomságot a Blogkóstoló V. fordulójára készítettem.Játszótársnak Gabit kaptam,aminek nagyon örültem:)
A blogját jól ismerem és kedvelem az általa készített dolgokat,mert az én ízlésvilágom is hasonló.
A választás nagyon nehéz volt,talán csak az könnyítette meg,hogy ezt a formázást akartam a legjobban kipróbálni.Így  a kelt rózsára  esett a választásom.






Hozzávalók:
-60 dkg liszt
-2 tojássárgája
-3 dl tej
-3 dkg élesztő
-2 ek.cukor
-10 dkg olvasztott vaj

A tetejére :
-1 tojássárgája
- 1-2 ek.tej

A fahéjas változathoz:( csak mert nem bírtam ki ,hogy ne komponáljam tovább:)

- olvasztott vaj
-fahéj
-cukor

A tészta hozzávalóit  a gépbe tettem és bedagasztottam.A vajat a legvégén adtam hozzá.Kelesztőtálba tettem és hagytam duplájára kelni.
Amikor kész volt,kinyújtottam vékonyra és nagy fánkszaggatóval köröket szaggattam ki.
Ezeket a köröket egymásra tettem,hogy valamelyest fedjék egymást,majd feltekertem.Ezután középen kettévágtam,majd a rózsa szirmait kissé csinosítottam és tepsire ültettem.



Sima rózsák

 A fahéjasnál ugyanígy jártam el,csak a korongokat megkentem a vajjal,megszórtam cukros fahéjjal és így tekertem fel.


Fahéjas rózsa alapok



Fahéjas és sima rózsák

Hagytam őket kelni kb . 20 percet.Közben előmelegítettem a sütőt .A rózsákat lekentem a tojásos tejjel és 180 C-os sütőbe 20 percig sültek.




Kávéval,a srácoknak habos kakaóval,esetleg kis lekvárral mennyei reggeli!

Köszönet érte Gabinak:))

2012. október 7., vasárnap

Kürtőskalács

Kihasználva az utolsó napsütéses délutánok egyikét,ma kürtőskalácsot sütöttünk szabad tűzön.
Sütőben már készítettem,de így még nem.A végső tapasztalat:sütőben egyenletesebb,kiszámíthatóbb,de így a szabadban,barátokkal sokkal nagyobb buli.
A végeredmény pedig mindkét esetben elsőosztályú.



Hozzávalók:
-1 kg liszt
-4 tojássárgája
-10 dkg cukor
-4 dkg élesztő(nekem most ilyen volt)
-1 tk. só
-6 dl tej
-10 dkg olvasztott vaj

-10 dkg vaj a lekenéshez
-ízesített cukor a forgatáshoz(fahéj,kókusz,dió,mogyoró)

Mivel nincs farudam,ezért a  papírtörlőtekercs gurigáit alufóliába tekertem és ezen sültek a kalácsok.
A tészta hozzávalóit a vaj kivételével bedagasztottam ,a végén hozzáadtam a vajat és azt is beledolgoztam.
30-40 percre magára hagytam.
Amíg kelt,begyújtottuk a tüzet,megolvasztottam a vajat és egy tálcára szórtam cukrot a forgatáshoz.


Amikor megkelt  kb. fél cm vastagságúra  nyújtottam ,pizzavágóval 2 cm-es csíkokra vágtam.

A  tekercseket,olvasztott vajjal picit bekentem,majd a csíkokat rátekertem,úgy hogy egymást ne fedjék.
Amikor végigértem,a tekercseket kissé megnyomva megsodortam ,így biztosan nem maradtak rések a tésztacsíkok között.



 A  kész gurigákat olvasztott vajjal lekentem és cukorba forgattam,majd mentek a rácsra,ahol segítő kezek forgatták amíg el nem készültek.
Amikor a cukorból ropogós fényes karamell lett,késznek nyilvánítottuk és mentek hemperegni az éppen aktuális ízes cukorba.



A fahéjas vitte a pálmát,de mivel 4 éves apró segítőim is voltak került az asztalra színes szórócukros is:)
apró kezek díszítenek:)



Kókuszos

Ha sütőben készítem mindenben ugyanígy járok el,csak egyszerre 3 tekercset teszek a sütő rácsára és 1-2 percenként picit arrébb forgatom.
Foszlós puha tésztájú kalácsot ettünk,ropogós karamellréteggel.

Mivel a grill hőmérséklete nem egyforma mindenhol,imitt-amott ropogósabb lett,de az élvezeti értékéből nem veszített.
Jótanácsként, ne kézzel forgassátok,mert a karamell tűzforró.Húsfogó kitűnő erre a célra. 

2012. október 5., péntek

Hamburger

Hamburgert régóta készítek itthon.Általában Limara hamburgerzsemléjét szoktam elkészíteni,de most kipróbáltam egy másikat is Alexától a nem vagyok mesterszakács blog írójától.Mindkettő finom,de mindig a  legújabb a legfinomabb:) 





Hozzávalók a zsömléhez:
-60 dkg kenyérliszt
-2 tojássárgája
-2 dl tej
-1 tk. só
-1,5 ek porcukor(Alexánál 3+1)ha valaki nem szereti az édeskés ízt elhagyhatja)
-2 dkg élesztő
-10 dkg vaj
-2 dl tejföl


Hozzávalók a husihoz:
-1 kg darált marhahús (vagy bármilyen husi)
-1 apróra vágott hagyma
-só, bors
-petrezselyemzöld
-1 dl tejszín
-5-10dkg reszelt füstölt sajt

Tálaláshoz:
-saláta
-paradicsom
-lila hagyma
-uborka
-kechup
-majonéz
-fűszeres sült krumpli


A dagasztógépbe tettem mindent a vaj kivételével és bedagasztottam.Legvégül hozzáöntöttem az olvasztott,de nem meleg vajat és azt is eldolgoztam.
Duplájára kelesztettem.
Aztán 9 darabba szedtem és gömbölyítettem.


Sütőlapos tepsire raktam és letakarva újra duplájára kelesztettem. Amikor kész, tojással lekentem, szezám és lenmaggal megszórtam.


Előmelegített 180 C-os sütőbe 15-18 percig sütöttem.



A húspogácsa hozzávalóit összekevertem, hűtőbe tettem és akkor kezdtem el sütni amikor a zsömléket beraktam sütőbe.
A tenyeremben laposra nyomkodott husit, kevés vaj és olívaolaj keverékén sütöttem pirosra, mindkét oldalát  kb. 3-4 percig oldalanként.



A sült krumplihoz, a krumplit összevágtam, fűszereztem sóval, borssal, rozmaringgal, kevés olajjal meglocsoltam és 200 C-os 15-20 perc alatt ropogósra sütöttem.
Tálaláskor mindenki magának készíti el a hamburgerét a kedvenc hozzávalóival.





2012. október 4., csütörtök

Töltött lepénykenyér

Ezt a gyors kis fincsi étket Limaránál láttam és már régóta sütöm.
A gyerekek sokadik kedvence.




Hozzávalók:
-50 dkg liszt
-2 dkg élesztő
-3 ek. olaj
-3 dl víz
-1,5 kk. só


A tésztát dagasztógéppel összegyúratom:)
1/2 órára félreteszem.

Majd 8 gombócot formázok és 5 percig pihentetem.

Majd kerekre nyújtom. Az egyik lapra most kolbászt szeleteltem és sajtot reszeltem és befedtem egy másik lappal.


Száraz ,forró serpenyőben egyik,majd másik oldalát is megsütöm kb.3-4 percig.

Ebből az adagból 4 lepény lesz.
Kettőre sajtot és aprított petrezselymet szórtam.

Bármilyen tölteléket elbír.
Volt már nálunk sonkás,darált husis ragus,fokhagymás tejfölös.

Salátával,fokhagymás tejföllel,paradicsommal is tálalható.
Finom,gyors kis vacsora vagy második fogás lesz belőle.

2012. október 2., kedd

Túrós-szőlős-rebarbarás morzsa süti

Nagyon hosszú neve lett ennek a sütinek,de nem akartam kihagyni belőle semmit.Egyszerűen nagyszerű lett:)
A kertben még volt néhány vékonyka rebarbara amit mindenképp el akartam használni,de ez csak a "fűszerezésre" volt elég.Így  választottam egy másik őszi gyümölcsöt ,a szőlőt.

Túrós -gyümölcsös morzsa süti


Hozzávalók:
Tészta:
-35 dkg liszt
-15 dkg vaj
-7 dkg cukor
-1 tojás
-1 ek.tejföl(ha kell)
-1 csipet só
-1/2 csg. sütőpor

Töltelék:
-50 dkg túró
-1 citrom reszelt héja
-ízlés szerint cukor
-1-2 ek tejföl

-szőlő és rebarbara vegyesen
egy rétegben a túrós réteg tetején(nem mértem)




Morzsa:
-15 dkg  liszt
-10 dkg zabpehely
-5 dkg darált mogyoró
-10 dkg vaj
-2 tojássárgája
-1ek cukor



A tészta hozzávalóit összegyúrom,kinyújtom és a tepsibe teszem.
A túrós töltelék hozzávalóit is összekeverem és rákenem a tésztára.
Rászórom a szőlő és a rebarbara keverékét.
A tetejére kerül a morzsa,mint a neve is mutatja,ezeket a hozzávalókat morzsásra kell összedolgozni,majd rászórni a gyümölcsre.

170C-ra előmelegített sütőbe 30 percig sütöm.

Kisebbik fiam bringás kirándulására vittük,pillanatok alatt elfogyott:)