2012. november 26., hétfő

Aszalt áfonyás-mogyorós biscotti (cantuccini)

Az olasz cantuccini vagy  biscotti  magyarul kétszersültet jelent,mely utal az elkészítés módjára.
Ugyanis ezt a ropogtatnivalót,egyben is megsütjük,majd felszeletelve mégegyszer.
Toscanában az étkezések végén mártogatják édes borba,de mi mártogathatjuk kávéba,forrócsokiba vagy kakaóba is.
Reggelire is klassz,de gasztroajándéknak is kitűnő,mert akár 1 hónapig is eláll.A variációk ízesítés területén számtalanok.Nálunk ez az egyik kedvenc.




Hozzávalók:
-25 dkg liszt
- 1 tk.sütőpor
-1 csipet só
-10 dkg török mogyoró épp csak durvára vágva
-10 dkg aszalt áfonya
-12 dkg puha vaj
-15 dkg cukor
-1 nagy citrom reszelt héja
-2 tojás


A sütőt előmelegítettem 175 C-ra.A puha vajat habosra kevertem  a cukorral,a citromhéjjal.majd egyenként hozzáadtam a tojást.Aztán apránként a sütőporos,sós,lisztet.Legvégül pedig az áfonyát és a mogyorót.
Ez egy lágy massza,amit ketté osztva sütőlapra tettem és kb.25 *5 cm-es rudakat csinosítottam belőlük.
25 perc alatt aranybarnára sütöttem ,majd 30-40 percre félretettem hűlni.Azután fűrészfogú késsel kb 2 cm széles darabokat vágtam,amiket sütőlapra tettem és újra oldalanként kb. 10-10 percig sütöttem.



2012. november 22., csütörtök

Narancsos-csokis tiramisu

Tavaly karácsony előtt láttam egy műsorban Gordon Ramsayt ,amint éppen narancsos tiramisut készít tojás nélkül.Gondoltam kipróbálom, csoki-narancs párosítás csak nyerő lehet!Nagyon finom lett,azóta többször készült,de csak narancsszezonban.
Amikor Trollanyunál olvastam a SAD. XI fordulójáról,egyből beugrott,mint lehetséges versenyző.
A kiírás szerint,bármi készülhet ünnepi díszbe öltözve:).Most pohárba készítettem,elegánsan,aranyló cukorgyöngyökkel.




Hozzávalók:
-2 dl tejszín
-3 ek cukor
-25 dkg mascarpone
-2 narancs héja reszelve
-2 narancs leve kifacsarva
-1 vaníliarúd kikapart belseje vagy 1 kk. vanília kivonat

-babapiskóta
-100%-os narancslé vagy frissen facsart narancslé  kb. 2,5-3 dl
-10 dkg étcsokoládé




A tejszínt a cukorral felvertem.A mascarponét a narancs héjával,levével és a vaníliával kikevertem.
A tejszínt,hozzákevertem a narancsos mascarponéhoz.
A babapiskótát a narancslébe forgattam,majd a poharak aljába tettem.Ezt egy adag krémmel befedtem.Majd újabb réteg piskóta és krém következett,amíg a pohár tele lett.A felső krém tetejére jó sok csokit reszeltem és behűtöttem .


Tálalás előtt még lehet díszíteni.
Nagyon-nagyon finom narancsos,csokis,habkönnyű kis édesség,amit előre elkészíthetünk és szuper zárása az ünnepi vacsorának.










2012. november 20., kedd

Csokis-lekváros puszedli

34 nap van karácsonyig.Én és a gyerekeim már teljes lázban égünk:) Tervezgetés,menüre,sütire,ajándékra,Ők még írják a listát bőszen.Bence az ágya melletti polcát már telerakta mindenféle dísszel.Ott sorakozik a hógömb,a régebbi kézzel készített,díszek,gyöngyös dekoráció,díszvilágítás stb.Persze ugyanilyen lelkesen segít a sütögetésben is.Minden évben kézzel készített ajándékot adunk egymásnak családonként,amit a gyerekek segítségével készítünk.4 család 11 gyerekkel:))
Tavaly befőttesüveg angyalka volt sk.sütivel,előtte borosdugó alátét,sokféle karácsonyfadísz,szalvétatechnikával,hungarocellgömbbel,mécsestartó,mézeskalácsdíszek stb.mindig éppen a koruknak megfelelő.Az ideit  még nem árulom el,mert lelőném a poént:))
Szóval most egy darabig efféle sütiket hozok,hátha találtok benne Nektek tetszőt,vagy csak egy ötletet.
Ez egy egyszerű puszedli kicsit felturbózva.Természetesen a kis kuktáimmal közösen készült:)
Az alap a Szuflé magazinból van.



Hozzávalók:
-10 dkg cukor
-1 dl kávé
-10 dkg méz
-1 tojás
-7,5 dkg puha vaj
-40 dkg liszt
-1/2 csg szalakáli(7 g)
-1 kk. fahéj


-sűrű meggylevár
-csokoládé ,felolvasztva

A cukrot karamellizáltam,majd hozzáöntöttem a kávét.Vártam míg újra felolvad,aztán lehúztam a tűzről és hozzáadtam a mézet.Ha kihűlt,beletettem a tojást,a vajat,a lisztet,a szalakálit és a fahéjat.
Összekevertem és betettem a hűtőbe 1 órára.
A sütőt 180C-ra melegítettem.
A tésztát lisztezett felületen elnyújtottam kb. 1 cm vékonyra.
Kis méretű köröket szaggattam belőle,sütőlapos tepsire tettem és 8-10 perc alatt megsütöttem.
Hagytam kihűlni ,majd a felét olvasztott csokiba mártottam,mikor megdermedt egy csokisat és egy simát lekvárral összeragasztottam.




2012. november 12., hétfő

Lángos

Nem szeretem a lángost.Strandon hébe -korba pár harapás lecsúszik hátha..,de nem.
Aztán olvastam Nyammm Zsófi lángosáról,aminek a története fogott meg igazán.A nagypapája a Lehel piacon 55 évvel ezelőtt kezdett lángost sütni,amit szülei is folytattak egy darabig .
Heti 15000!!lángost  sütöttek kb:)

A történet bája és a többi blogger ódái után,
el kellett készítsem,mert én nem ,de a " nagyobb" családom szereti.

Nos , húúúúú,meg haaa,de finom,recept és ez a fokhagyma dejóóóó felkiáltások voltak a családi ebédnél  a lángos evészet közben.Persze nekem is lecsúszott egy ,nem szerettem meg most sem,deeeee hidegen másnap csak a  fokhagymás kencével na  az volt a tuti nekem:))Köszi Zsófi!



Hozzávalók:
-3 dl langyos víz
-2 tk. cukor
-2 dkg élesztő
-1 ek só
-1/2 kg liszt
-1 dl olaj

Sütéshez:
-bő,forró olaj

Fokhagymás olaj:
-5 gerezd fokhagyma
-1 dl olaj
-só
-1 dl langyos víz

A langyos vízbe morzsoltam az élesztőt és beletettem a cukrot.
Ha "elolvadt" beletettem a sót is ,nem nő meg a tészta olyan nagyon.Hozzáadtam a lisztet,kikevertem és 20 percet hagytam kelni,A tészta elég ragacsos,de így jó.
20 perc után körbeöntöttem az olajjal és a tésztát megemelgetve,aláfolyatom az olajat.Szépen átforgattam és újra félretettem 5 percre.
Ezután kerek ,formás gömböcöket szaggattam ,amit olajozott tepsire sorakoztattam és 10 percig pihentettem.



Majd az olajat felforrósítottam ,a gömböcöket kézzel kerek -vékonyra formáztam és oldalanként kb.2-2 percig sütöttem,majd lecsöpögtettem.


A  fokhagymát összetörtem és a többi hozzávalóval egy  csavaros tetejű üvegbe tettem és jól összeráztam,majd fél órára ment pihenni a hűtőbe.

Én dupla adagot készítettem,de az olaj így is elég volt,sőt hideg estéken a maradékból kenegetem a pirítósom:)

2012. november 8., csütörtök

Chilis-mézes csirkemell sült zöldségekkel

Az ősz is bővelkedik gyönyörű színű alapanyagokban,amit az ember szívesen lát a tányérján viszont.
Most elég sokféle zöldség volt itthon így sütöttem,mert szeretem:) A család többi tagja sem tiltakozott.



Hozzávalók:
-1,5 kg csirkemell filé szeletelve
- mindenféle zöldség
nálam:cékla,sütőtök,kaliforniai paprika,répa,lila hagyma,répa,cukkini
-0,5-1 dl olaj
-1-2 ek méz
-só,bors
-chili, karikázva
-fokhagyma ,összenyomva
 A zöldségeket összevágtam .A pác hozzávalóit összekevertem.
Felével a husikat bekenegettem,félretettem.
Másik feléhez hozzáadtam a zöldségeket,kíméletesen átkevertem és tepsibe raktam.



Alufóliával letakartam és 180C-on 15 percig sütöttem,ezalatt megpuhult,de roppanós maradt.
15 perc után levettem az alufóliát és 10 percre visszatettem sülni.
Ekkor elkezdtem sütni a husikat.
Én csak kétfelé vágom a  mellet keresztbe és lapjára is,mert szeretjük ha "van mit vágni" és így szaftosabb marad.Szerintem a csirkemell "halála"ha sokáig és szárazra sütik.
Mire a zöldség kész megsül a hús is.
Tálaláskor a zöldségeket opcionálisan kis balzsamecettel is meg lehet csöpögtetni.
Annyira finom lett,hogy újráznom kell:))



2012. november 7., szerda

Meggyes kalács

Kalács minden ízben és mennyiségben jöhet.A srácoknak reggelire, a sógornőmnek a reggeli lezárásaként nekem meg csak úgy nasinak:)
Egyszerű kalácstészta meggyel bolondítva.Az recept Limaráé picit átalakítva.



Hozzávalók:
-45 dkg liszt
-1 dl tej
-6 dkg cukor
-pici só
-2 tojás
-2 dkg élesztő

A meggyes töltelék:
-1 üveg meggy
-4 dkg étkezési keményítő vagy vaníliás pudingpor(én erre cseréltem a kukoricalisztet)
-2 ek cukor

A tészta hozzávalóit bedagasztom és félreteszem kelni. Kb. 45 -60 perc amíg duplájára nő.

 Amíg kelt ,a meggy levét a cukorral felforraltam, a keményítővel besűrítettem,legvégül pedig hozzáforgattam az egész meggyszemeket.Így  szépen egészben  maradtak és nem mentek szét a forralástól.Félretettem hűlni.

Ha megkelt kiborítottam és egy kapcsos tortaformába lapogattam,majd újra kelesztettem.(30 perc)
Amikor duplájára nőtt,egy lisztbe mártogatott kanálvéggel 2 kör alakú vájatott készítettem a tésztába.
Ezeket a vájatokat megtöltöttem a meggyel.


A tetejét lekentem egy felvert tojással és  megszórtam mandulával .
Előmelegített 170C-os sütőbe sütöttem kb. fél órát.Ha nagyon pirulna a teteje takarjuk le alufóliával.


Ez pedig egy régebbi "darab" :))


2012. november 4., vasárnap

Kinder bueno

Néhány éve kóstoltam ezt a süteményt és bár az picit édes volt nagyon ízlett.Így amikor megkaptam a receptet a cukor  és a margarin mennyiségét lecsökkentettem,és azóta így készítem.
Hogy hasonlít -e a névadójához?Süssétek meg és kiderül!

Kinder bueno

  Hozzávalók a laphoz:
-6 tjásfehérje
-6  ek. cukor
-1 ek.olaj
-2 ek. liszt
-2 ek .darált keksz(vagy zsemlemorzsa)
-1/2 csg sütőpor
-15-20 dkg pirított, aprított,sótlan mogyoró

-kb 20-25 dkg nutella


Krém:
-1/2 l tej
-6 tojássárgája
-1 csg.vaníliás pudingpor
-3 ek rétesliszt

-10 dkg étcsokoládé

-15 dkg margarin
-3-4 ek. cukor(nálam)


-2 csg háztartási keksz(valamennyi maradni fog belőle)
- langyos tej

Tetejére:
- 2 dl tejszín
-1/2 csg habfixáló
- csoki reszelve,forgácsolva

A krémhez a pudingport,a lisztet és a tojássárgáját csomómentesre kevertem,lassan hozzáadagoltam a tejet és sűrű krémmé főztem.A tetejét folpackkal letakartam és így hagytam kihűlni.

A mogyorót egy üres serpenyőbe megpirítottam kissé,majd durvára vágtam(jó sok egész is maradt benne)

A tojásfehérjéket a cukorral felvertem keményre, hozzáadtam a többi hozzávalót,majd sütőlapos tepsire (33*40)borítottam és megszórtam a mogyoróval.Előmelegített sütőbe 180c-on  15 perc alatt megsütöttem.
Amikor kész , a sütőpapírt leszedtem és még melegen  rákentem a folyós nutellát .(mikróba kicsit betettem)

Ha a krém kihűlt ,hozzáadtam a cukor és margarin habosra kevert elegyét.Megfeleztem és az egyik felébe belekevertem  a megolvasztott csokoládét.

Az összeállítás pedig a következőképpen nézett ki:


-mogyorós-nutellás alap

-langyos tejbe forgatott keksz
-sárga krém
-langyos tejbe forgatott keksz
-csokis krém
Ha ez kész hidegre teszem pár órára,ezalatt szépen kidermed és a keksz is átpuhul.
Legvégül a tetejére kenem a felvert tejszínhabot és ráreszeltem egy kevés csokit.
Kinder bueno


Kicsit soknak tűnik a munka vele,de megéri, főleg amikor az elismerő szavakat zsebeled be érte:)



Kinder bueno


2012. november 2., péntek

Narancsos-mascarponés mini torta csokigallérral

Zsófi, a Nyammm blog írója játékot hirdetett.Mivel kedvenc száma a 4-es,így azt kérte,hogy valami módon szerepeljen az elkészített "pályaműben".Sok-sok ötlet kavargott bennem,de összekötöttem a kellemest a hasznossal,mert a csokigallért már rég ki akartam próbálni.Így született meg az ötlet egy csokigalléros tortácskára.
De mivel a barátnőmnek névnapja volt így két tortácskát készítettem , azt habos-rózsaszín változatban:)




Hozzávalók 2 db 10 cm átmérőjű tortához:
-4 tojás
-4 ek.cukor
-3 ek.liszt
-1 ek.kakaó

Krém:
-25 dkg mascarpone
-2 dl tejszín
-3-4 ek.porcukor
-1 narancs leve,héja
-6 lap zselatin

Csokigallér:
-5 dkg fehércsoki
-10 dkg étcsoki

Tetejére :
-2 dl tejszín

A tészta hozzávalóiból piskótát sütöttem.Amikor kihűlt ,egy fánkszaggatóval 8 kört vágtam ki,így 4 lapból állt   mindkét torta.
A krémhez felmelegítettem a narancs kifacsart levét és reszelt héját, hozzáadtam a zselatint és addig kevertem amíg elolvadt.
A tejszínt felvertem a cukorral.A langyos narancsos léhez kevertem a mascarponét,majd a tejszínt.
A lapokat egyenként megkentem a krémmel.Kb. 10 percet vártam amíg kicsit meghúzott a krém és egymásra raktam a lapokat.Az oldalát is megkentem és így mentek pihenni a hideg kamrába.

A csokigallérhoz először kivágtam egy akkora csíkot a sütőpapírból,mint  a torta oldala és magassága.
Megolvasztottam a fehér csokit,habzsákba töltöttem és megírtam a feliratot tükörírással.Ugyanis ez lesz a torta külső részén. Aztán megolvasztottam az étcsokit.Amikor a fehércsoki teljesen megkötött, ráöntöttem az étcsokit , gyorsan elsimítottam és hidegre vittem az egészet.
Ha visszadermedt a csoki,óvatosan lehúztam a sütőpapírról,és rátekertem a torta oldalára.

A tetejét tejszínhabbal díszítettem.
A másik tortát csak gyöngyökkel,csillámokkal és szívecskékkel szórtam tele:)



Legyen továbbra is szerencsés szám  Neked a 4-es Zsófi!!


Ui: Igen tudom,hogy úgy néz ki mint egy  nagy bögre habos kávé:)De kívánnivaló nem?