2012. december 28., péntek

Hagymás -baconös pogácsa

Sok -sok édes után jöhetnek a sós sütik.Biztosan sokan kívánjuk már:)
Ez egy alap pogácsa,melyet tetszés szerinti fűszerezéssel  sokféleképpen variálhatunk.
Játékpartira kitűnő csemege.



Hozzávalók:
-60 dkg liszt
-20 dkg kacsazsír( lehet 25 dkg vaj is)
-1,5 ek só
-0,5 dl tej
-1 tk cukor
-3 dkg élesztő
- kb fél nagy doboz tejföl
-1 tojás

-25 dkg bacon apróra vágva
-1 fej hagyma apróra vágva

-1 tojás
A tejet megmelegítettem beleszórtam az élesztőt és a cukrot,félretettem.
A lisztet a zsírral és sóval elmorzsoltam.Hozzáadtam a tojást,a tejfölt,a felfutott élesztőt és összegyúrtam.
Fél órára félretettem.
Addig a bacont ropogósra sütöttem,majd hozzáadtam a hagymát és azzal is sütöttem még kicsit.

A tésztát ujjnyi vastagra nyújtottam,rászórtam a baconös-hagymát és -ahogy Limarától tanultam-hajtogatás helyett feltekertem mint a beiglit. Ellapítottam és félbehajtottam.
Folpackba csomagoltam és éjszakára a hűtőbe tettem. Minimum két óra pihenés kell neki.



Másnap jó ujjnyi vastagra nyújtottam,pogácsaszaggatóval kiszaggattam ,majd sütőlapos tepsire sorakoztattam őket. Fél órát még keltek a tepsin,közben bekapcsoltam a sütőt 200C-ra ,majd lekentem  a pogácsákat felvert tojással,szórtam rá köménymagot és  sajtot  majd kb.15-20 percig sütöttem.

Nálunk most az aranyásók, a sakk ,a dixit és a catan a nyerő társasjátékok:)


2012. december 27., csütörtök

Amerikai káposztasaláta

Egy egyszerű,olcsó,télidőben jó kis friss vitaminforrás ez a saláta.Hasonlít a KFC-s salátához,bár ha jól tudom azt tárkonyecettel ízesítik.Ez az én verzióm.Lehet dúsítani,répával,lila káposztával, (lila)hagymával.


Hozzávalók:
-1,20 kg gyalult káposzta
-20 dkg gyalult répa(lehet több is nálunk ennyit bírnak a gyerekek egyenlőre,de ezt nagyon)
-1 fej hagyma apróra vágva

-4 -5 dl  házi majonézhez:
A majonéz lehet bolti is,de ilyen nagy mennyiséghez mindig házit készítek.

-2 tojássárgája
-1 nagy ek.mustár
-1 ek.fehérborecet(tárkony vagy almaecet is lehet)
-2 ek.citromlé
-só,bors
-csipet porcukor
-3,5 dl olaj

Öntet:
 -4 ek olaj(ebből egy most tökmagolaj volt)
-4 ek fehérborecet
-csipet só
-5-6 ek cukor(3 ek barna)


A káposztát és a répát legyalultam.
A majonézhez az olaj kivételével mindent egy tálba tettem és robotgéppel elkezdtem habosítani,majd szép lassan hozzácsurgattam az olajat.Néhány perc alatt sűrű krémes majonézt kaptam.

 Az öntet hozzávalóit  a hagymával egy nagy tálba tettem elkevertem ,hozzáadtam majonézt.Legvégül   a káposztás-répás keveréket és  jó alaposan összekevertem .
Legalább 2-3 óra kell ,hogy összeérjen,de egy éjszaka sem árt neki.
Friss ,ropogós marad.
A mennyiség nagynak tűnhet,de annyira finom,hogy nálunk 2 étkezésre futotta:))


2012. december 23., vasárnap

Mogyorós -vaníliás kifli

Egy klasszikus karácsonyi süti,ahogy mi készítjük.
Megragadom az alkalmat és nagyon Boldog Békés Karácsonyt kívánok mindenkinek!
Legyen az ünnep olyan amilyennek szeretnétek!


Hozzávalók:
-30 dkg liszt
-15 dkg zsír
-10 dkg porcukor
-10 dkg darált törökmogyoró(esetleg dió)
-1 tojás
-1 kk.vaníliakivonat
-szükség esetén pici tej

A hozzávalókat összegyúrom.Minimum 1 órára megy pihenni a hűtőbe.
Aztán rudakat sodrok,helyes kis kiflire formázom a darabokat,tepsire teszem.
Előmelegített 180C-os sütőbe 10 percig sütöm.
Forrón porcukorba forgatom.



Engedve az " újkornak" egy részét olvasztott csokiba mártottam  a két végénél.



Holland mézes-krémes

Fogalmam sincs honnan a neve, anyukám receptfüzetében ráadásul tortaként szerepel,dehát azt mégsem írhatom ,mert a tortákhoz semmi köze:)
Szeretek lapokat sütni,mert előre elkészíthető,kiadós és finom.




Hozzávalók  a lapokhoz:
-40 dkg liszt
-8 dkg zsír
-15 dkg porcukor
-1 kk. szódabikarbóna
-1 tojás
-1 dl méz
-kevés tej


Krém:
-5 dl tej
-10 dkg liszt
-10 dkg cukor

-20 dkg vaj
-5 dkg porcukor

-3 ek kakaó vagy 10 dkg étcsokoládé felolvasztva

Tetejére:
-10 dkg csoki
-2 -3 ek. habtejszín vagy olaj

A tészta hozzávalóit összegyúrom és három részre osztom. Kb.30*40 cm-es téglalap alakúra nyújtom és egy megfelelő méretű sütőlapon vagy egy tepsi hátulján megsütöm.170 C- 6-8 perc.

A tejből lisztből és cukorból krémet főzök.Hagyom kihűlni.
Amikor kihűlt,hozzákeverem a már előzőleg kihabosított cukros vajat.
Két részre osztom a krémet.A egyikbe belekeverem a kakaót vagy az olvasztott csokit.
Betöltöm a lapokat.Első lap-megkenem a fehér krémmel-második lapot ráteszem,enyhén megnyomom.
A második lapot megkenem a csokis krémmel- ráteszem a harmadik lapot.Enyhén megnyomom.
A harmadik lap tetejére pedig rákenem a csokimázt.
Jelen esetben, 10 dkg étcsokoládét megolvasztottam 2 ek tejszínnel .A tejszíntől nem lesz ropogós a csoki,de megszilárdul,így szebben lehet szeletelni.Minimum egy napot vagy éjszakát hagyjuk pihenni,hogy a lapok átpuhuljanak.Másnap tetszés szerint szeleteljük.



2012. december 22., szombat

Raffaello

Ismét egy gyors kis nasit hoztam,amit ajándékba is készíthetünk,de magunkat is kényeztethetjük vele:)
Nem vagyok egy kókusz imádó(ez alól kivétel ezen golyó bolti változata),de ezt ki kellett próbálnom.
Nagy sikert aratott itthon.Köszönet érte Rozmaring és Csokoládénak.



Hozzávalók:
-10 dkg kókusztejpor
-6 dkg vaj
-35 ml víz
-5 dkg cukor
-5 dkg kókuszreszelék

- kókuszreszelék a forgatáshoz
- hámozott egész mandula


A vizet a cukorral addig melegítem amíg a cukor elolvad.A vajat megolvasztom és félreteszem hűlni.
A tejport és a reszeléket összekeverem,ráöntöm a vizet,elkeverem.Hozzáadom a vajat jól összedolgozom és 1 órára hűtőbe teszem.
Az 1 óra letelte után kis golyókat formázok melynek a közepébe egy mandulaszemet teszek.Ezután kókuszreszelékbe forgatom.1 éjszakára mehet a hűtőbe,utána fogyasztható.
Nálunk csak pár órát bírt mert meg kellett kóstolni:)




2012. december 20., csütörtök

Zserbó falatok

Egyik kedvenc aprósütim lett az idén:)Bonbon Mániánál láttam, de az eredeti recept Piszkéé,Köszönet érte:)
Picit alakítva készítettem.

.

Hozzávalók:
-20 dkg vaj
-15 dkg porcukor
-30 dkg liszt
-1 kk.vaníliakivonat
- csipet só
-1 citrom reszelt héja

A töltelékhez:
-15 dkg darált dió
-3 ek .baracklekvár

Étcsoki a díszítéshez.

A lisztet a vajjal elmorzsoltam,majd a többi hozzávalóval összegyúrtam.Egy éjszakára,de legalább 1 órára hűtőbe tettem.
 A diót és a lekvárt összekevertem.
A tésztából kis gombócokat formáztam,majd a karalábévájó hátoldalával kis völgyet nyomtam bele.
Ebbe tettem a tölteléket.




170 C-ra előmelegített sütőbe 10 percig sütöttem.Ha világosra hagyjuk puhább,ha 1-2 percet még sül ropogósabb is kekszfélénk lesz.


2012. december 16., vasárnap

Adventi kalács

Biztosan sokan készítettek már mákvirág kalácsot.Nos ez annak egy továbbgondolt formázása.
Az egyik kedves ismerősnél láttam a képet és nagyon megtetszett,egyszerűen muszáj volt kipróbálnom:)


Kedvenc töltelékünk került bele.
Hozzávalók:
-50 dkg liszt
-1 pici só
-2,5 dl tej
-1 fél narancs leve(kb . 30 ml)
-1 tojás
-2 ek cukor
-2 dkg élesztő

-5 dkg olvasztott vaj

A töltelék:
-3 dkg olvasztott vaj  a tésztára kenve

-10 dkg csokoládé
-2 -3 ek cukor
- 3-4 kardamom magja
-1 narancs reszelt héja
-2 ek kakaó

Mindezt kávédarálóban összedaráltam.

- 5 dkg marcipán(lehet többet is,de mi ennyire szeretjük:)
-5-7 dkg aszalt áfonya

Tetejére:
-1 tojás
-szeletelt mandula

A tészta hozzávalóit  a  gépbe tettem és bedagasztottam.A vajat csak a végén raktam bele.
Félretettem kelni.Amíg kelt elkészítettem a tölteléket.



Ha megkelt,kinyújtottam,megkentem az olvasztott vajjal,rászórtam a keveréket,ráreszeltem a marcipánt és megszórtam az áfonyával.A marcipán adagját lehet növelni és kockázni.
Feltekertem,majd a tekercsből egy karikát csináltam.


A karikát 2/3-ig bevagdostam.Majd minden 2 szeletet kissé kifordítottam,a harmadikat befelé.Az utolsó szeletet pedig  a tetején megcsavartam,így az lett a közepe.


A karikát 2/3-ig bevagdostam.Majd minden 2 szeletet kissé kifordítottam,a harmadikat befelé.Az utolsó szeletet pedig  a tetején megcsavartam,így az lett a közepe.



Félretettem kelni egy fél órára.Amikor újrakelt felvert tojással lekentem és mandulával megszórtam.
Előmelegített sütőbe 170C-on sütöttem 25 percet.
Ha pirulna a teteje alufóliával takarjuk le.
A töltelék lehet,mákos meggyes,vagy zserbós(lekvár-cukros dió)vagy aszalt gyümis marcipános.
Nagyon szaftos,jó csokis,puha kalács lett belőle.




2012. december 11., kedd

Diós-mákos beiglitorta

Kisebb kihagyás után újra itt vagyok:) A technika ördöge szórakozott velem.
Mindenkinek van tuti beigli receptje ,az enyém ez .A tészta hagyományos,de a kivitelezést pár éve egy Stahl magazinban láttam.Mivel nem vagyunk nagy beigli fogyasztók ez pont elég nekünk.




Hozzávalók a tésztához:

-25 dkg liszt
-2 dkg élesztő
-1csipet só
-12,5 dkg vaj
-1 tojás
-3/4 dl tejföl
-5 dkg cukor

A mákos töltelékhez:
-15 dkg darált mák
-3 ek porcukor
-1 citrom reszelt héja
-esetleg fahéj aki szereti
-5 dkg mazsola(előtte rumba áztatva ,leszűrve)
-kb 1 dl meleg tej

A diós töltelékhez:
-15 dkg dió
-3 ek. porcukor
-1 citrom  reszelt héja
-5 dkg mazsola(előtte rumba áztatva,leszűrve)
-1/2 dl meleg tej

A kenéshez:
-1 tojás

 A tésztát előző este is készíthetjük,de 2 óra pihentetés kell neki.

A tejfölt mikróba meglangyosítom és belemorzsolom az élesztőt.Félreteszem.
A lisztet,cukrot,sót a hideg kockázott vajjal elmorzsolom.
Hozzáöntöm az élesztős tejfölt és a tojást,majd összegyúrom és mehet pihenni a hűtőbe egy éjszakára vagy 2 órára.
Másnap a töltelék hozzávalóit külön-külön tálkába összekeverem.
A tésztából 3 lapot nyújtok.Az első picit nagyobb,hogy túllógjon a piteformán.

Az első lap egyik felére rákenem a mákos töltelék egyik felét,a másik felére pedig a diós töltelék egyik felét.


Aztán újabb tésztakör ,ami pont akkora mint a tál.Most remélhetőleg tudni fogom melyik felén van a mákos töltelék,így a maradék tölteléket odakenem,a másik felére pedig a diósat.

Az utolsó lapot is picit nagyobbra nyújtom  mint a tál  és befedem  a tölteléket .A széleknél szépen összefogom  az alsó és a felső lap túllógó részeit,csinosra igazítom,hogy szép legyen a pereme.

A tészta tetejét megkenem tojássárgával,majd langyos helyre teszem fél órára.
 Utána,tojásfehérjével kenem át és ilyenkor lehet jelölni a diós részt mondjuk diószemekkel. Újabb fél órára félreteszem.


Közben előmelegítem a sütőt 190C-ra.
A torta tetejét megszurkálom villával. Először 15 percig sütöm,majd levéve a sütőt 170 C-ra újabb 25 percet sütöm.Ha pirulna a teteje alufóliával le kell takarni..
Ha megsült ,kihűtjük,folpackba csomagoljuk és másnap már ehetjük is.



2012. december 3., hétfő

Gyümölcskenyér

Advent első vasárnapja,a srácok már reggel óta gyertyát akarnak gyújtani:))Kicsit még váratom Őket!Ma gyümölcskenyeret sütöttem,egy fél adagot.Ez a recept a sógornőmtől érkezett pár éve hozzám,mert mifelénk nem volt szokás ilyesmit sütni.Azóta szokás lett:)




Hozzávalók:
-6 tojás
-12,5 dkg margarin
-14 dkg cukor
-14 dkg liszt
- pici só
-1 tk sütőpor
-20-25 dkg aszalt gyümölcs,csoki,diófélék( nálam most aszalt áfonya,banán,barack,mazsola,kókuszchips,kandírozott narancs éa citrom,csokilencse)
-1 citrom reszelt héja

Kimérem a gyümölcsöt,ha kell apróra vágom.Összekeverem a liszttel,sóval,sütőporral.
A tojások fehérjét habbá verem.A vajat a cukorral kihabosítom,hozzáadom a sárgákat .Ezzel is jól elkeverem(géppel)
Fakanálra váltok és a lisztes keveréket beleöntöm.Összekeverem,majd óvatosan a tojáshabot is beleforgatom.Kivajazott formába öntöm.
180 C-ra előmelegített sütőbe teszem kb.40 percre.
Most csokival vontam be,de lehet porcukorral megszórva is tálalni.
Az eredeti recept 50 dkg aszalványt ír,de az nagyon tömény nekünk.Viszont  édesszájú aszaltgyümi  rajongóknak úgyis kipróbálandó.


Gyümölcskenyér

2012. december 2., vasárnap

Ropogós mogyoró Nellitől

Sürgetett a határidő, a gyerekek édeset kívántak most:)Így a már előre kiszemelt lehetőségekből ezt a gyors ,egyszerű,finom,adventi vásári hangulatot idéző finomságot készítettem Nellitől,aki a Blogkóstoló 6.-ban a párom:)Mit mondjak lesz ismétlés,nagyon ízlett mindenkinek!Nellinek itt is gratulálok kis unokája érkezéséhez!Sok boldogságot Nektek!



Hozzávalók:
-törökmogyoró(mandula)
-barna cukor(fehér )
-víz
-fahéj

 A cukrot  a fahéjjal összekevertem.
A mogyorót száraz serpenyőbe elkezdtem pirítani.
Amikor szép aranybarnás színt kapott vízzel lespricceltem,majd fahéjas cukorral megszórtam és kevergettem. Ezt addig ismételtem amíg jó sok cukor karamellizálódott és ragadt a mogyoróra.
Mennyiséget nem írok ,látni fogjátok.
Ahogy hűl egyre ropogósabb lesz .Olyan abbahagyhatatlan kis finomság.