Szinte teljesen vége a sárgabarack szezonnak,de úgy gondoltam mindenképpen megírom ezt a posztot:)
A dzsem néhány hete készült,de akkor nem volt időm írni.
Többféleképpen készítem a dzsemeket-lekvárokat,attól függően,hogy mennyi időm és milyen kedvem van.
Most az egyszerűbb ,alap változatot hozom.
Hozzávalók:
-1,5 kg érett sárgabarack tisztán
-0,25 dkg cukor
-1 csg. 3:1-ben Haas Zselésítőszer
-1/2-1 citrom leve
A barackokat megmostam és kimagoztam.Egy vastag falú-aljú edénybe tettem belefacsartam a citrom levét és botmixerrel összeturmixoltam.Nem teljesen pépesre..szeretem ha vannak benne gyümölcsdarabok.
Belekevertem a zselésítőszert és feltettem főni.Amikor forrt,hozzáadtam a cukrot.
Újraforrástól számítva 5 percig főztem majd elzártam a lángot.Ha szükséges a habját leszedem.
Forrón üvegekbe töltöttem,lezártam, 10 percre fejrefordítottam.Hűlés után irány a kamrapolc.
Ha igazán csodás színt akarok elérni akkor a barackokat forró vízbe mártom és a héját lehúzom.
Így csak a gyümölcshús kerül a dzsembe.
Tartósítószer nélkül is készítek,de az már egy másik poszt és másik év lesz :))
2014. július 25., péntek
2014. július 23., szerda
Mascarponés pohárkrém grillezett barackkal
Azonnal is fogyasztható, de jól behűtve még finomabb.
Hozzávalók:
-25 dkg mascarpone
-2 dl tejszín
-ízlés szerint méz(én egy evőkanállal tettem bele)
-2-3 őszibarack
-1 ek barna cukor
-3-4 dkg vaj
Díszítéshez:
-néhány szem áfonya,málna
-kevés apróra vágott pisztácia vagy mandula
A barackokat meghámoztam.Félbe vagy négybe vágtam.
Egy serpenyőt felforrósítottam,beleszórtam a cukrot és beledobtam a vajat.Amikor eggyé olvadt beletettem a barackokat és oldalanként néhány percig sütöttem.
Tányérra szedtem.
A tejszínt felvertem.A mascarponét a mézzel kikevertem.
Óvatosan összeforgattam a két krémet,majd poharakba adagoltam.
A tetejére tettem a barackokat,megszórtam áfonyával és jól behűtöttem.
Tálaláskor szórtam rá pisztáciát.
Aki még habot sem verne,az csak grillezze meg a barackot,majd tegyen egy kanál mézes mascarponét a barack közepébe,szórja meg pisztáciával/mandulával és kész is a pikk-pakk édesség :)