2014. május 30., péntek

Eperleves

Múlt hétvégén felvértezve magunkat vödrökkel és ládákkal,elindultunk epret szedni ,mert eperlekvárt főzni kell:)
Előtte még beugrottunk a kedvenc zöldségesemhez,ahol viszont ládaszámra állt a friss eper az ország több pontjáról,több méretben,több árban.A legolcsóbb még a "szedd magad" epernél is olcsóbb volt és gyönyörű.
A családom nagy örömére ezért ott vettem 2 ládával.Majd délután a barátnőm is ellátott még néhány kilóval ,amit az Édesanyja kertjében szedett.Így aztán készült rebarbarás eperlekvár,narancsos-vaníliás eperlekvár,epres tiramisu ,eperszörp majd 2 nap múlva eperleves is.
Most így:)                                                                          






 Hozzávalók:
-70 dkg eper
-3 ek.barna cukor(+ annyi sima cukor amennyire édesen szeretitek)
-1 tk. reszelt gyömbér(elhagyható)
-5 dl víz
-2 dl tejszín
-2-3 karika citrom
-1-2 rúd vanília magja
-fahéj

A cukrot karamellizálom,rádobom az epret ,a vaníliát és gyömbért.Amikor levet engedett és kissé szétmentek a szemek(néhány perc)botmixerrel összeturmixolom.Felöntöm vízzel,beledobom a citromkarikát,ízesítem és megvárom amíg felforr.1-2 perc után hozzáöntöm a tejszínt(hőkiegyenlítéssel) és amint újraforr elzárom a lángot.

Jól behűtve tálalom.Első körben vaníliafagyival ettük.
Második kört már csak a gyerekek ettek(mert mire hazaértünk már hűlt helye volt )mégpedig úgy ,hogy hideg tejjel hígítottak rajta.

2014. május 16., péntek

Spárgás -krémsajtos lepény

A spárga néhány éve "becsapódott" a konyhámba ..és ott is maradt.Imádom,de csak a zöldet :)
Nem kell pucolni,csak a végét letörni és már használható is.Nekem valahogy frissebb ,roppanósabb mint a fehér:)
Amíg tart a szezon sűrűn készül belőle krémleves ,kerül rántottába is,tekeredik köré bacon vagy csirkemell esetleg csirkecombfilé és a tésztáknak is nagy barátja :)
Most egy gyors lepény készült vacsorára abból amit a hűtőben találtam.Igazi tavaszi finomság lett.
                 






Hozzávalók:
- 27 dkg vajas - leveles tészta(én most frisset használtam)
-20 dkg tejszínes krémsajt
-2 szál újhagyma
-parmezán sajt
-1 köteg zöldspárga
-1-2 paradicsom
-3 csík szeletelt bacon
-só,bors

A sütőt előmelegítem 180C-ra.
Egy pitetálba beleegyengetem az előre kinyújtott leveles tésztát.
A krémsajtot összekeverem a felvert tojásokkal, reszelt sajttal és a felkarikázott újhagymával.Picit sózom,borsozom.
Ezt a keveréket ráöntöm a vajas tésztára.
A spárgát szépen belesorakoztattam a krémsajtos keverékbe.A feldarabolt paradicsomot és bacont rászórom a tetejére,kevés sajtot reszelek még rá és irány a sütő.
Kb. 18-20 perc alatt megsül.

A sajtnál azért nem írok mennyiséget,mert ízlés dolga ki mennyire szereti a parmezánt.Természetesen helyettesíthető más sajttal is.

2014. május 11., vasárnap

Rakott palacsinta

A palacsintát szerintem mindenki szereti:)Nálunk a túrós és a kakaós a favorit. Ebben a formában viszont három tölteléket is belecsempésztem.
Persze senki nem utasítja el a bármilyen lekvárosat, pudingosat, cirtomlé+cukor kombósat,gyümölcsöset,mascarponésat és még sorolhatnám :)

A legnagyobb nehézségem a méricskélés volt..mert azt soha nem szoktam,de most "muszáj" volt és szuper lett .Legalábbis a gyerekek  és a barátaik tele szájjal dícsérték :)


                           
                                                                             

           

                                    
Palacsinta:
-5 tojás
-50 dkg liszt
-3 dl szóda vagy ásványvíz
-8 dl tej
-3 csg vaníliás cukor
-olaj a sütéshez

Töltelék:
1.
-50 dkg túró
-1 citrom reszelt héja
-2-3 ek tejföl
-3-4 ek cukor
-1 csg vaníliás cukor

2.
-1 kis üveg sárgabarack lekvár

3.
- 6 ek. kakaópor
-12 ek. cukor

A tetejére:
-5 dkg étcsokoládé
-2 dkg vaj


A töltelékeket előkészítem: a túróshoz összekeverem a hozzávalókat,a kakaóshoz szintén , a lekvárt pedig csak odakészítem a kezem ügyébe.
Ugyanis én úgy töltöm ahogy sül ehhez pedig mindennek készen kell állnia :)

Az első palacsintát egy tányérra teszem,majd megkenem a túrókrémmel.Jöhet rá a következő palacsinta,erre következik a lekvárréteg .Újra palacsinta,majd a kakaós réteg.Ha azt szeretnétek,hogy jó csokis legyen akkor sok kakaót tegyetek rá.
Lekvárból is mehet több ,mert a palacsinta beszívja ahogy hűl és ha keveset teszünk bele száraz lesz.
A rétegzést addig folytatom amíg van palacsinta.
Végül a vajat és a csokit összeolvasztom és a tetejére csurgatom.

2014. május 1., csütörtök

Madártej-szelet

Ezt a sütit már nagyon régen készítettem, a gyerekek nem is emlékeztek rá :)
A krém íze nagyon hasonlít a madártejére innen a neve szerintem..Igazi krémes finomság.




                     


A tésztához:
-8 tojásfehérje
-8 ek.cukor
-8 ek. liszt
-1 csg.sütőpor

 A krémhez:
-8 tojássárgája
-4 ek. cukor
-10 dkg liszt
- 1 rúd vanília kikapart magja
-8 dl tej

-20 dkg vaj vagy margarin
-10-15 dkg porcukor(ízlés dolga)

Tetejére:
-5 dl tejszín
-2 ek porcukor
-2 csg habfixáló

A tojássárgáját a cukorral  a vanília magjaival és a liszttel elkeverem óvatosan hozzáadom a tejet,hogy ne legyen csomós.A kikapart vaníliarudat is beleszoktam dobni,amit majd a krém továbbdolgozásakor kiveszek.Ebből az egyvelegből a pudinghoz hasonlóan krémet főzök.

Amíg hűl  a tésztából piskótát sütünk.
A fehérjéket habbá verjük a cukorral majd óvatosan beleforgatjuk a sütőporos lisztet.
180c-os sütőben 10-15 percig sütöm.

A vajat a cukorral kihabosítom,hozzáadom a főzött krémet.
Ezután a piskótára kenem és kicsit hidegre teszem.
1-2 óra múlva a tejszínt a cukorral és a habfix-el felverem majd vagy simán a krémre kenem és a tetejére reszelt csokit szórok...vagy habzsákkal csíkozom és tálaláskor a tetejét díszítem :)

A csodás rózsaszín-lilás horgolt kis terítő a drága Barátnő-Tesóm ajándéka :)) Itt is köszönöm :)