Kisebb kihagyás után újra itt vagyok:) A technika ördöge szórakozott velem.
Mindenkinek van tuti bejgli receptje ,az enyém ez .A tészta hagyományos,de a kivitelezést pár éve egy Stahl magazinban láttam.Mivel nem vagyunk nagy bejgli fogyasztók ez pont elég nekünk.
Mindenkinek van tuti bejgli receptje ,az enyém ez .A tészta hagyományos,de a kivitelezést pár éve egy Stahl magazinban láttam.Mivel nem vagyunk nagy bejgli fogyasztók ez pont elég nekünk.
Hozzávalók a tésztához:
-25 dkg liszt
-2 dkg élesztő
-1csipet só
-12,5 dkg vaj
-1 tojás
-3/4 dl tejföl
-5 dkg cukor
A mákos töltelékhez:
-15 dkg darált mák
-3 ek porcukor
-1 citrom reszelt héja
-esetleg fahéj aki szereti
-5 dkg mazsola(előtte rumba áztatva ,leszűrve)
-kb 1 dl meleg tej
A diós töltelékhez:
-15 dkg dió
-3 ek. porcukor
-1 citrom reszelt héja
-5 dkg mazsola(előtte rumba áztatva,leszűrve)
-1/2 dl meleg tej
A kenéshez:
-1 tojás
A tésztát előző este is készíthetjük,de 2 óra pihentetés kell neki.
A tejfölt mikróba meglangyosítom és belemorzsolom az élesztőt.Félreteszem.
A lisztet,cukrot,sót a hideg kockázott vajjal elmorzsolom.
Hozzáöntöm az élesztős tejfölt és a tojást,majd összegyúrom és mehet pihenni a hűtőbe egy éjszakára vagy 2 órára.
Másnap a töltelék hozzávalóit külön-külön tálkába összekeverem.
A tésztából 3 lapot nyújtok.Az első picit nagyobb,hogy túllógjon a piteformán.
Az első lap egyik felére rákenem a mákos töltelék egyik felét,a másik felére pedig a diós töltelék egyik felét.
Aztán újabb tésztakör ,ami pont akkora mint a tál.Most remélhetőleg tudni fogom melyik felén van a mákos töltelék,így a maradék tölteléket odakenem,a másik felére pedig a diósat.
Az utolsó lapot is picit nagyobbra nyújtom mint a tál és befedem a tölteléket .A széleknél szépen összefogom az alsó és a felső lap túllógó részeit,csinosra igazítom,hogy szép legyen a pereme.
A tészta tetejét megkenem tojássárgával,majd langyos helyre teszem fél órára.
Utána,tojásfehérjével kenem át és ilyenkor lehet jelölni a diós részt mondjuk diószemekkel. Újabb fél órára félreteszem.
Közben előmelegítem a sütőt 190C-ra.
A torta tetejét megszurkálom villával. Először 15 percig sütöm,majd levéve a sütőt 170 C-ra újabb 25 percet sütöm.Ha pirulna a teteje alufóliával le kell takarni..
Ha megsült ,kihűtjük,folpackba csomagoljuk és másnap már ehetjük is.
Tetszik az ötlet, és szép lett a torta!:)
VálaszTörlésMilyen találékony dolog ez a felemás bejglitorta!Biztos én is szeretném mindkét felét.
VálaszTörlésIrtóra tetszik, gondolom már észrevetted a nem kevés hozzászólásomból!!! :)
VálaszTörlésMilyen ötletes! Kettőt az egyben. Nagyon jó!:-)
VálaszTörlésNahát ezt fogom én is csinálni, minek az a sok tészta??!!
VálaszTörlésSzuper, mekkora ötlet...:))
VálaszTörlésNagyon ötletesnek tartom!
VálaszTörlés