2013. május 25., szombat

Házi májkrém zsályával és chilivel

 Sokszor készítek házilag májkrémet ,kenőmájast vagy pástétomot.Változó zsír vagy vajtartalommal és fűszerekkel.A gyerekek régebben nem szerették,mert túl "májízű",de mostanság már eszegetik.
Most kacsamájból  zsályával és chilivel készült.

Házi májkrém

Hozzávalók:
-50 dkg kacsamáj
-20 dkg kacsazsír
-1 kis fej hagyma
-1 gerezd fokhagyma
-15-20 levél zsálya
-1 chilipaprika
-só,bors
-1 tk. mustár

A tetejére :
- kb .5 dkg forró kacsazsír

A zsír felén ropogósra sütöm a zsálya leveleket,majd kiszedem.
A fűszeres zsírban megdinsztelem a hagymát,majd rádobom a chilit és a  feldarabolt kacsamájat.
Sózom,borsozom,hozzáadom a fokhagymát.Néhány perc alatt megsütöm.

Szerintem a máj nem a sótól keményedik meg(velem még nem fordult elő)hanem a túlsütéstől.
Csak annyira sütöm meg,hogy véres már ne legyen,de még puha belül rózsaszínes.Amikor elzárom a lángot, a hő  még akkor is dolgozik a máj belsejében.

Amikor langyosra hűlt a máj ,hozzáadom a maradék zsírt,a sült zsálya levelek 2/3-át,a mustárt és botmixerrel       eldolgozom krémes állagúra.
Ha szükséges még fűszerezem.
Kis tálkákba teszem, rárakom a maradék leveleket és lezárom forró zsírral a tetejüket.
Jól kihűtöm és fogyasztható is.
Mi a felső zsírréteget is elkenjük,de ha valaki nem szereti  szépen le lehet szedni a tetejéről.

             




Puha kenyérrel,paradicsommal,újhagymával és minden féle friss zöldséggel mennyei reggeli-uzsonna-vacsora.


                                   

7 megjegyzés:

  1. Nekem nagyon tetszik a recept, és a csodás virágos fotó is - annyira hangulatos Andi. :) Jaj, és a kacsazsírt, hogy én mennyire imádom...!! :P

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Gabi! Szeretem a virágos tavaszt és nyarat :)

      Törlés
  2. Olyan guszta fotók, hogy itt nyelek nagyokat! :o)

    VálaszTörlés
  3. Igen a házi májas az igazi! Néha én is készítek...

    VálaszTörlés