2013. január 5., szombat

Gesztenyés krémes

Gyorsan kellett valami piskóta -krém-gyümölcs kombinációt sütnöm,s mivel karácsonykor nem volt gesztenyés,most lett:)
Gyors,egyszerű és nálunk ennek a hármasnak a variációi  a legkedveltebbek.

Gesztenyés krémes

Hozzávalók:
- 5 tojásból piskóta
- 1 üveg magozott meggybefőtt
-1 ek liszt vagy étkezési keményítő

Krém:
-3,5 dl tej
-1 csg vaníliapuding
-3 ek cukor

- 12,5 dkg gesztenyepüré

-2 dl tejszín
-1 csg habfixáló
-1 ek. porcukor

Tetejére:
-5-7 dkg étcsokoládé

A piskótát elkészítem,beleöntöm a tepsibe majd rászórom a lecsöpögtetett és lisztbe vagy keményítőbe forgatott meggyet.
180C-os sütőbe 15 percig sütöttem.

A krémhez megfőztem a pudingot,kihűtöttem.
A tejszínt a habfixálóval és 1 ek. porcukorral felvertem.
A kihűlt pudingot a gesztenyével simára kevertem majd hozzáadtam a tejszínt is.
Ezt a krémet rákentem a már kihűlt meggyes piskótára.
A tetejére pedig csokoládét reszeltem.



Ez egy nagyon könnyű krémes finomság.

2013. január 3., csütörtök

Napraforgó

Egyik kedvenc sós "nasink" Limarától.Lehet sósan vagy édesen is ,a töltelék variációi végtelenek.
Szilveszterkor nem maradhatott ki:)

Napraforgó

Hozzávalók:
-50 dkg liszt
-1 tojás
-14 dkg joghurt
-3 ek. olaj
-2 tk. só
-1 ek. cukor
-kb. 1,8 dl víz
-2 dkg élesztő

Töltelék most:
-2,5 dl paradicsomlé
-2 gerezd fokhagyma
-1 kis fej hagyma
-só,bors,oregano,bazsalikom
-pici cukor


-25 dkg sonka

-1 tojás a lekenéshez

- szezám vagy lenmag a szóráshoz

A tészta hozzávalóiból egy lágy tésztát dagasztottam.Duplájára kelesztettem .Amíg kelt elkészítettem a kencét.
Minden hozzávalót egy lábasba tettem és 10-15 percig gyöngyözve forraltam,hogy besűrűsödjön.
A tésztát  4 egyforma bucira osztottam.
Mindegyiket 2-3 mm vastagra nyújtottam.


Kettőt megkentem a  kencével,majd ráreszeltem a sonka felét,az üres lapokat pedig ráborítottam.
Így lett két töltött karikám:)
A közepébe egy pohárral vájatot nyomtam ,(ez lesz a napraforgó közepe) majd pizzavágóval felcsíkoztam a tésztát.




Mindezt már érdemes sütőpapíron  tepsin végezni,mert szétvagdalva már nem fog menni az átemelés szépen.
Minden csíkot 2-3-szor megtekertem.






Fél órát hagytam újra kelni.
Lekentem felvert tojással,díszítettem a magokkal.
Előmelegített 180C-os sütőbe sütöttem 15 percig.

Tálaláskor,mindenki letör egy csavart csíkot ,nem kell szeletelni és nem is morzsálódik:)

 A másik kedvenc töltelék  a fokhagymás tejföl,de csak a képzelet szab határt az ötletelésben.

2013. január 1., kedd