Rászórni a vajas kenyérre,friss paradicsommal ,uborkával mennyei.
Persze máshoz is használom ,de... egyre jobban idegesít a sok só és a kevés zöldség aránya.Ami pedig natúr és adalékmentes hát....elég drága.
Így amikor tavaly kaptam egy aszalógépet,a paradicsom után ez lett a következő project.
Hozzávalók:
-kb 1,5-2 kg súlyú zöldség
Nálam így nézett ki:
-4-5 répa
-2-3 fehérrépa
-1 zeller
- 1 karalábé
-1 nagyobb fej hagyma
-1 kápia paprika
-1 tv paprika
-1 nagy paradicsom
-1-1 jó nagy csokor petrezselyem és zellerzöld(de ne a piaci csokor,olyan igazi nagy csokor)
A zöldségeket,felszeleteltem én géppel,de uborkagyaluval is tökéletes.
A leveleket egy vékony terítőre terítettem meleg de nem napsütötte helyre.
Ha nem lenne gépem a zöldségekkel is így tennék,csak zsírpapírt terítenék 1-2 tepsire és arra raknám,tüll anyaggal vagy tiszta szúnyoghálóval letakarnám.Melegtől függően3-5 nap kell neki,miközben folyamatosan forgatnám.
Sütőben is készíthetjük ,úgy 50-60 C-on szárítjuk :)
De géppel elég volt kb.12 óra.
Amikor megaszalódott,mindent egy nagy tepsibe szórtam és kézzel összetörtem,ahogy lehetett(a leveleket is).Aztán még 1-2 órát a napfényes melegen szárítottam.
Majd bevittem és kávédarálón átpörgettem.
Kevertem hozzá 2 ek. durva szemcsés sót és üvegekbe töltöttem.
Ebből az adagból egy garantáltan adalékmentes,következő évig a nyár illatát idéző,finom ételízesítő lesz.
Hú de jó ez a szárított ételízesítő is!!! Nekem már nem fér el az aszalógép, pedig nagyon nagy hasznát venném! :)
VálaszTörlésÉn is így vagyok... pedig pont most nézegettem egy ilyen aszalógépet, sajnos marha nagy és vacak műanyag.
TörlésKiváló recept.Köszönet érte.
VálaszTörlésSzívesen:)
VálaszTörléselküldtem anyukámnak rögtön, ahogy elolvastam - szuperjó!
VálaszTörlésés ha nincs aszalóm? akkor hogyan?
VálaszTörlésAkkor napon de ne tűzze mert kiszívja a színeket.Csak jó meleg helyen .Padlás,tetőtér,udvar .Vagy sütőben 50-60 C-on.Kiegészítettem a bejegyzést!Köszi az észrevételt.
TörlésAnnyira szuper!!! Ezek a színek és hogy házilag az egész.... Ügyes vagy!!! :)
VálaszTörlésSzia Havasi Tímea vagyok Oroszlányból szeretném megkérdezni, hogy meddig kell szárítani a sütőben? üdvözlettel Havasi Tímea
VálaszTörlésSzia !
TörlésNe haragudj,hogy csak most válaszolok...12-24 óra ...attól függ milyen vastagra vágod ,mennyi van a tepsiben,mennyire nagy a zöldségek víztartalma...
Ez szuper ötlet! Mindenképp ki akarom próbálni és átállni házi készítésűre. Mivel meg az orvos is óvva int a bolti etelizesitoktol!
VálaszTörlésÉn is készítettem már ilyen keveréket, de én tettem hozzá apróra vágott vöröshagymát és rendes zellert is a szárítandók közé.
VálaszTörlésAz utóbbi időben pedig mindent összedaráltam és kis adagokban, joghurtos poharakban lefagyasztottam. Így is tökéletesen lehet használni főzéshez.