2013. január 3., csütörtök

Napraforgó

Egyik kedvenc sós "nasink" Limarától.Lehet sósan vagy édesen is ,a töltelék variációi végtelenek.
Szilveszterkor nem maradhatott ki:)

Napraforgó

Hozzávalók:
-50 dkg liszt
-1 tojás
-14 dkg joghurt
-3 ek. olaj
-2 tk. só
-1 ek. cukor
-kb. 1,8 dl víz
-2 dkg élesztő

Töltelék most:
-2,5 dl paradicsomlé
-2 gerezd fokhagyma
-1 kis fej hagyma
-só,bors,oregano,bazsalikom
-pici cukor


-25 dkg sonka

-1 tojás a lekenéshez

- szezám vagy lenmag a szóráshoz

A tészta hozzávalóiból egy lágy tésztát dagasztottam.Duplájára kelesztettem .Amíg kelt elkészítettem a kencét.
Minden hozzávalót egy lábasba tettem és 10-15 percig gyöngyözve forraltam,hogy besűrűsödjön.
A tésztát  4 egyforma bucira osztottam.
Mindegyiket 2-3 mm vastagra nyújtottam.


Kettőt megkentem a  kencével,majd ráreszeltem a sonka felét,az üres lapokat pedig ráborítottam.
Így lett két töltött karikám:)
A közepébe egy pohárral vájatot nyomtam ,(ez lesz a napraforgó közepe) majd pizzavágóval felcsíkoztam a tésztát.




Mindezt már érdemes sütőpapíron  tepsin végezni,mert szétvagdalva már nem fog menni az átemelés szépen.
Minden csíkot 2-3-szor megtekertem.






Fél órát hagytam újra kelni.
Lekentem felvert tojással,díszítettem a magokkal.
Előmelegített 180C-os sütőbe sütöttem 15 percig.

Tálaláskor,mindenki letör egy csavart csíkot ,nem kell szeletelni és nem is morzsálódik:)

 A másik kedvenc töltelék  a fokhagymás tejföl,de csak a képzelet szab határt az ötletelésben.

5 megjegyzés:

  1. Annyira mutatós! Mindig megcsodálom annál, aki megsüti. Egyszer én is elkövetem...

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jól néz ki, erősen kipróbálós :)

    VálaszTörlés
  3. Csodásan néz ki! Nagy sikert aratna nálunk pizzakrémes töltelékkel. Vittem is:-)

    VálaszTörlés
  4. Tényleg annyira mutatós. Olyan régóta készülök megsütni én is Limarától ezt és az ehhez hasonló napraforgókat - most adtál hozzá egy löketet. :D

    VálaszTörlés
  5. Milyen szépséges lett! :) Nekem is ki kellene már próbálni! :)

    VálaszTörlés