Az Ő Édesanyjának a receptje alapján készült.Írhatnám ,hogy eredeti erdélyi mert így van,de annyiféle eredeti verzió van hogy ez csak simán a mienk :)
Érdekessége a dolognak,hogy imádott nagyapám is erdélyi születésű(1920) sok tájételt készített emlékeim szerint,de ezt nem.
Ő 14 évesen 4 fiútestvérével átjött Magyarországra ,hátrahagyva 6 lánytestvérét és szüleit.Fogalmam sincs készítik -e ezt mindenhol vagy csak Ő nem készítette.Vagy én nem emlékszem :D
Most a babos változatot készítettem.A legismertebb a padlizsános,de létezik gombás is.
Nem mondom,hogy nem macerás ,de megéri!!
Hozzávalók:
-1 kg hagyma
-3 kg kápia vagy pritamin paprika
-1 kg bab(száraz vagy fejtett)
-1/2 l olaj
-1/2 l paradicsomlé
-só,
-2-3 ek szemes bors
-6-7 babérlevél
A babot megfőzöm.A hagymát apró kockára vágom,a paprikát ledarálom.
Egy vastag falú fazékba öntöm az olajat,hozzáadom a hagymát és megdinsztelem.
Ezután belekeverem a darált paprikát és fűszerezem.
Ezt az egyveleget addig főzöm,időnként kevergetve amíg a paprika leve el nem fő.
Ekkor hozzáöntöm a a paradicsomlevet és a babot.
Az összes hozzávalóval eggyüt addig főzöm,amíg az olaj "fel nem jön a tetejére"
Ha szükséges még ízesítem.
Az előkészített üvegekbe töltöm és szárazdunsztba hagyom kihűlni.
Mivel nincs benne tartósító,felbontás után kb.1 hétig áll el hűtőben.
A padlizsános egész télen eláll,a babos változat (tapasztalataim szerint)4-5 hónapig.
A bab "megrégül" és nem lesz finom ennyi idő után.
Ebből az adagból 10 db 7 dl-es üveg lesz.
Puha kenyérre,pirítósra kenve,husok mellé vagy melegszendvicsbe is kenhetjük-ehetjük.
Papa a szülők közti "kiskopasz" |
A hortobágyi csikóslegény :) |
Az utolsó közös kép |
Hogy telik ez az idő!
VálaszTörlésA zakuszka isteni! Nálunk a padlizsános a kedvenc, de én imádom a babost is, a gombást is.
Igen . Erdéi nagyon finom .AZ öszetétel változo. Szia ÉVA
VálaszTörlésMegkönnyeztem a a nagypapáról írt részt, pedig már korábban is olvastam, bizonyára öregszem. Csodás a recept, és nem csak ez, valamennyi! Igazi varázsló vagy! Puszi!
VálaszTörlés