2012. november 26., hétfő

Aszalt áfonyás-mogyorós biscotti (cantuccini)

Az olasz cantuccini vagy  biscotti  magyarul kétszersültet jelent,mely utal az elkészítés módjára.
Ugyanis ezt a ropogtatnivalót,egyben is megsütjük,majd felszeletelve mégegyszer.
Toscanában az étkezések végén mártogatják édes borba,de mi mártogathatjuk kávéba,forrócsokiba vagy kakaóba is.
Reggelire is klassz,de gasztroajándéknak is kitűnő,mert akár 1 hónapig is eláll.A variációk ízesítés területén számtalanok.Nálunk ez az egyik kedvenc.




Hozzávalók:
-25 dkg liszt
- 1 tk.sütőpor
-1 csipet só
-10 dkg török mogyoró épp csak durvára vágva
-10 dkg aszalt áfonya
-12 dkg puha vaj
-15 dkg cukor
-1 nagy citrom reszelt héja
-2 tojás


A sütőt előmelegítettem 175 C-ra.A puha vajat habosra kevertem  a cukorral,a citromhéjjal.majd egyenként hozzáadtam a tojást.Aztán apránként a sütőporos,sós,lisztet.Legvégül pedig az áfonyát és a mogyorót.
Ez egy lágy massza,amit ketté osztva sütőlapra tettem és kb.25 *5 cm-es rudakat csinosítottam belőlük.
25 perc alatt aranybarnára sütöttem ,majd 30-40 percre félretettem hűlni.Azután fűrészfogú késsel kb 2 cm széles darabokat vágtam,amiket sütőlapra tettem és újra oldalanként kb. 10-10 percig sütöttem.



2012. november 22., csütörtök

Narancsos-csokis tiramisu

Tavaly karácsony előtt láttam egy műsorban Gordon Ramsayt ,amint éppen narancsos tiramisut készít tojás nélkül.Gondoltam kipróbálom, csoki-narancs párosítás csak nyerő lehet!Nagyon finom lett,azóta többször készült,de csak narancsszezonban.
Amikor Trollanyunál olvastam a SAD. XI fordulójáról,egyből beugrott,mint lehetséges versenyző.
A kiírás szerint,bármi készülhet ünnepi díszbe öltözve:).Most pohárba készítettem,elegánsan,aranyló cukorgyöngyökkel.




Hozzávalók:
-2 dl tejszín
-3 ek cukor
-25 dkg mascarpone
-2 narancs héja reszelve
-2 narancs leve kifacsarva
-1 vaníliarúd kikapart belseje vagy 1 kk. vanília kivonat

-babapiskóta
-100%-os narancslé vagy frissen facsart narancslé  kb. 2,5-3 dl
-10 dkg étcsokoládé




A tejszínt a cukorral felvertem.A mascarponét a narancs héjával,levével és a vaníliával kikevertem.
A tejszínt,hozzákevertem a narancsos mascarponéhoz.
A babapiskótát a narancslébe forgattam,majd a poharak aljába tettem.Ezt egy adag krémmel befedtem.Majd újabb réteg piskóta és krém következett,amíg a pohár tele lett.A felső krém tetejére jó sok csokit reszeltem és behűtöttem .


Tálalás előtt még lehet díszíteni.
Nagyon-nagyon finom narancsos,csokis,habkönnyű kis édesség,amit előre elkészíthetünk és szuper zárása az ünnepi vacsorának.










2012. november 20., kedd

Csokis-lekváros puszedli

34 nap van karácsonyig.Én és a gyerekeim már teljes lázban égünk:) Tervezgetés,menüre,sütire,ajándékra,Ők még írják a listát bőszen.Bence az ágya melletti polcát már telerakta mindenféle dísszel.Ott sorakozik a hógömb,a régebbi kézzel készített,díszek,gyöngyös dekoráció,díszvilágítás stb.Persze ugyanilyen lelkesen segít a sütögetésben is.Minden évben kézzel készített ajándékot adunk egymásnak családonként,amit a gyerekek segítségével készítünk.4 család 11 gyerekkel:))
Tavaly befőttesüveg angyalka volt sk.sütivel,előtte borosdugó alátét,sokféle karácsonyfadísz,szalvétatechnikával,hungarocellgömbbel,mécsestartó,mézeskalácsdíszek stb.mindig éppen a koruknak megfelelő.Az ideit  még nem árulom el,mert lelőném a poént:))
Szóval most egy darabig efféle sütiket hozok,hátha találtok benne Nektek tetszőt,vagy csak egy ötletet.
Ez egy egyszerű puszedli kicsit felturbózva.Természetesen a kis kuktáimmal közösen készült:)
Az alap a Szuflé magazinból van.



Hozzávalók:
-10 dkg cukor
-1 dl kávé
-10 dkg méz
-1 tojás
-7,5 dkg puha vaj
-40 dkg liszt
-1/2 csg szalakáli(7 g)
-1 kk. fahéj


-sűrű meggylevár
-csokoládé ,felolvasztva

A cukrot karamellizáltam,majd hozzáöntöttem a kávét.Vártam míg újra felolvad,aztán lehúztam a tűzről és hozzáadtam a mézet.Ha kihűlt,beletettem a tojást,a vajat,a lisztet,a szalakálit és a fahéjat.
Összekevertem és betettem a hűtőbe 1 órára.
A sütőt 180C-ra melegítettem.
A tésztát lisztezett felületen elnyújtottam kb. 1 cm vékonyra.
Kis méretű köröket szaggattam belőle,sütőlapos tepsire tettem és 8-10 perc alatt megsütöttem.
Hagytam kihűlni ,majd a felét olvasztott csokiba mártottam,mikor megdermedt egy csokisat és egy simát lekvárral összeragasztottam.