2013. július 23., kedd

Rostoslé sárgabarackból

Tombol a nyár,tele a kert és a piac finomabbnál finomabb gyümölccsel és zöldséggel.
Ugyanezen oknál fogva tombol a szabadságolás is a munkahelyemen.Így vagy sokat dolgozom vagy én vagyok szabin:)
Közben mi is nyaralunk és nyaraltatunk és megpróbálunk minnél több ízt átmenteni télre :)
Ritkán jutok géphez,de olvaslak titeket :)

Az idén rengeteg sárgabarackunk termett.Ami nem lekvárként és ajándékként végezte abból rostoslé készült.(A pálinka későbbi project :)
Többféle gyümölcsből készítettem már, isteni finom mind.A receptet néhány éve egy barátnőm anyukájától kaptam.Itt is köszönöm Kriszta!
                                         
                                               
                                               
 Hozzávalók:
-3 kg sárgabarack
-20 dkg cukor(ízlés dolga) vagy xilit
-1 csg.befőttartósító
-1 citrom leve
-víz


A barackot megmosom,kimagozom a citromlével együtt  egy 10 literes fazékba teszem.
Botmixerrel  szétzúzom és 1 liternyi vízzel felteszem főni.
Amikor forr,hozzákeverem a cukrot és a tartósítót ,felöntöm annyi vízzel hogy 8 liter legyen az egész.Ha kell ilyenkor még botmixerrel keverhetünk rajta .Újból felforralom.
A habját leszedem és az előkészített üvegekbe töltöm.
Szárazdunsztba teszem és ott hagyom kihűlni.
Én a hűtőtáskát bélelem ki pléddel és abba dunsztolok kisebb menyiségeket.Ez az adag belefér.

Lehetne víz és tartósítószer,sőt cukor nélkül is készíteni.Nekünk így vált be.Nem túl sűrű (bár hígítani mindig lehet),nem túl édes ,behűtve is nagyon finom.Cukor nélkül vagy xilittel diétázóknak is remek ,gyümölcs helyett.
                                     


5 megjegyzés:

  1. Nagyon fincsi lehet, főleg jól lehűtve! :) Nálunk sajnos idén alig termett sárgabarack, úgyhogy mentem a receptet, bízva a jövő évi jó termésben! :)

    VálaszTörlés
  2. Roskadozik a barackfa nálunk is, így engem megvettél! Milyen befőtt tartósítót használsz? Szerinted ha sárgarépával szeretném kombinálni - amolyan "kubu-szerűen" - azt hogyan tegyem? Előre is köszi! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök :) Dr Oetker tartósítót használtam,de szerintem bármelyik jó.Ha csak répát teszel bele akkor karikára vágva főzd és amikor szinte puha, bele a barack.Tovább ugyanaz.Mindig a gyümölcs-zöldség keménységi sorrendjét vedd figyelembe.Pl.Ha répa -alma -banán kubut készítesz ez a sorrend,de a banánt már nem főzöm.Majd számolj be hogy sikerült:)

      Törlés
    2. Köszi a gyors választ! :) Ma délután készítem munka után - ha kapok tartósítót - de miért ne kapnék, hiszen szezon van. :) A répa attól függ, hogy kapok-e a boltban szépet. De ha anélkül készül az sem baj, tele még a fa, lehet újrázni. Nagyon várom a végeredményt, majd beszámolok mindenképp!! Zs. :)

      Törlés
  3. Évek óta csinálok minden gyümölcsből.. és nekem van amelyik két éves... soha nem rakok semmilyen tartósító bele...a sterilizált üveg és tető pont elég...

    VálaszTörlés