2014. január 31., péntek

Joghurt házilag

A gyerekeim nagyon szeretik a johurtokat.Ipari mennyiségeket képesek elfogyasztani csak úgy nasiként.
Hazudnék ha azt mondanám ,hogy boltit soha nem esznek sőt még szeretik is.Bár abból is előnyben részesítem a natúr verziót és itthon kapnak hozzá gyümölcsöt amivel kedvükre variálhatják.

Viszont sokszor készül itthon is natúr joghurt.Semmi nagy titok nincs benne,egyszerű és minimális munkával finom, krémes joghurtot készíthetünk garantáltan adalékanyag mentesen.

Szükséges hozzá magas zsírtartalmú tej.Ha van házi,ha nincs bolti zacskós/friss dobozos változattal is működik.
Literenként 2-3 evőkanál élőflórás natúr joghurt - oltóanyagként.
Néhány óra türelem.

                               
                                                                                       



           
Hozzávalók :
-2 l házi (vagy bolti) tej
-4-6 ek.natúr joghurt


A tejet egy vastag talpú és falú edényben felforralom.Majd megvárom amíg kb 40C-ra visszahűl.
Nekem van hőfokmérőm,de szerintem bárki képes belőni ezt a hőmérsékletet.Ez a "finom meleg" se nem forró ,se nem langyos állapot.
A natúr joghurtot elkeverem pár ek.tejjel hogy egynemű legyen majd beleöntöm a fazékban lévő tejbe és jól elkeverem.Ezután már nem mozgatom,kevergetem,nézegetem csak lefedem egy fedővel.


Innentől többféle módon folytathatjuk.
Én most bebugyoláltam egy vastag plédbe  az edényt és reggelig úgy hagytam.
 Tökéletes lett.


A sütőt bekapcsolhatjuk 40C-ra és 4-6 órára betéve az edényt  kész a joghurt.

Nyáron elég csak lefedni a jó hőtartó fazekunkat és a meleg idő elvégzi a feladatot.


Amikor kész a joghurt jól láthatóan elválik az edény falától,sűrű,krémes  és illatos lesz.
 Kihűlés után 4-5 napig hűtőben tárolható.

Amikor elkészül még meleg és szerintem abszolút nem finom....szóval ne ijedjetek meg:)
Várjatok amíg hideg lesz.

Innentől kezdve a lehetőségek ezer félék.



Natúran fogyasztani.
Belekeverni mézet és müzlit.
Belekeverni bármilyen lekvárt.
Belekeverni bármilyen friss,fagyasztott és befőtt gyümölcsöt.
Összeturmixolni bármilyen gyümölcsöt ,ráönteni egy kis joghurtot,újra mixelni és kész a gyümölcsös ivójoghurt.(ebbe keverem a kicsapódot savót is)
Sűrű szövésű anyagon keresztül lecsöpögtetni és kész a görög joghurt.
Bő 1 napig csöpögtetni és kész a savanykás krémtúró.


Egy kedves ismerőstől kaptam fagyasztva szárított kultúrát is, kipróbáltam és tökéletes .
Előnye ,hogy mindig van otthon:))


4 megjegyzés:

  1. De jó kis bejegyzés! Máris elvittem a technikát. Mi is nagy joghurtosak vagyunk, nálunk is fogy rendese. Na ezt mindenképp kipróbálom. Köszönöm.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon hasznos bejegyzés, én is ki fogom próbálni! :)

    VálaszTörlés
  3. Nálunk a férjem a legnagyobb joghurt fogyasztó. Házi tejünk mindig van, így már csak hozzá kell látnom! :)

    VálaszTörlés
  4. Köszönik a Vargáék! Egyszersmind meghívtunk játszani, ha van kedved!
    http://kertembenegykecske.blogspot.hu/2014/02/jatek.html

    VálaszTörlés