2014. január 20., hétfő

Szalagos farsangi fánk

Ezt a fánkrecept is a nagyitól van,mint a csöröge.Nagyon szeretjük ezt is-azt is.Frissen és másnaposan is,már ha marad:)
A nagyszüleim a suli közelében laktak...hazafelé útbaestek..és általában mindig valami finomsággal vártak.
A fánksütés nem ördöngősség,ha néhány dolgot betartunk.
Az alapanyagok egyforma hőmérsékletűek legyenek,újrakelesztés után fejjel lefelé kerüljenek az olajba ami se hideg se túl forró ne legyen.Először fedő alatt,majd fordítás után anélkül süssük őket.



               

Hozzávalók:
-50 dkg liszt
-kb.2,5 dl tej
-3 tojássárgája
-7 dkg cukor
-6 dkg olvasztott vaj
-0,5 dl rum
- 2,5 dkg élesztő
- 1 citrom vagy narancs reszelt héja


A lisztet a kelesztőtálba szórom.A közebébe lyukat csinálok és beleöntöm a langyos tejet.Belemorzsolom az élesztőt.Megvárom míg habosra fut.Ekkor hozzáadom a többi alapanyagot és egy lágy tésztát dagasztok.Félreteszem kelni.
Amikor duplájára kelt,a kezemmel ellapogatom kb.ujjnyi vastagra és kiszaggatom.Én most készítettem 8 és 6 cm átmérőjű fánkokat is.
Fél órát újrakelesztem.
Ezután megmelegítem az olajat és felső oldalukkal lefelé teszem bele.A közepét  az ujjammal benyomom ,így meglesz a lekvár helye :)

                             

6 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek lettek, a képek pedig tökéletesen átadják a farsangi hangulatot.

    VálaszTörlés
  2. Tökéletesek lettek. Szépek, aranylóak és persze szalagosak! :o) Engem is várhatnának egy ilyen tállal este...

    VálaszTörlés
  3. Andi, ez annyira.....hogy már a szavakat sem találom.... :)))

    VálaszTörlés
  4. Na, EZT nevezem szalagos fánknak, nagyon szépek! :)

    VálaszTörlés
  5. Gyönyörűek, és biztos vagyok benne, hogy nagyon-nagyon finomak is! :)

    VálaszTörlés