2012. augusztus 25., szombat

Kenyérlángos

Az utóbbi években gombamód megszaporodtak a fesztiválok és vásárok,ami nem baj:)
Ezen programok egyik sztárja a kemencében sütött kenyérlángos(langalló,töki pompos,stb.).
Régen a már megkelt kenyértésztából szakítottak egy darabot,kézzel kilapogatták  és a kemencébe dugták,hogy megsüljön.Amikor kész lett,zsírral megkenték,tejföllel meglocsolták és már ették is.Volt ahol,hagyma,kolbász,jóféle házi füstölt szalonna került rá.
Manapság már a nyers tésztára kenjük a tejfölt és tesszük a feltétet,hogy egyben megsüljön.
Ez az én változatom:)



Hozzávalók:
-50 dkg liszt
-2 tk.só
-2dkg élesztő
-2 dl víz
-1 dl tej
-3 ek. olaj

-1,5-2 dl tejföl
-1 nagy gerezd  zúzott fokhagyma

-1 közepes fej hagyma karikára vágva
-kb.20 dkg szalonna(lehet házi füstölt,bacon,vagy kolozsvári is) vékonyra szeletelve

-jelen esetben egy részére került 1 szem paradicsom karikázva


A tészta hozzávalóit  a géppel bedagasztatom.Átteszem egy tálba kelni.
Amikor duplájára nőtt,egy tepsit vékonyan megzsírozok,a tésztát kézzel széthúzogatom ,hogy kitöltse a tepsit.
Megkenem a tejföl és a zúzott fokhagyma keverékével.
Végül rászórom a hagymakarikákat és a szalonnacsíkokat.
Előmelegített,230C-os sütőbe 10-15 perc alatt megsütöm.
Egy nagy tál paradicsomsalátával kísértük:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése