2012. augusztus 2., csütörtök

Szilvás lepény

Ez a recept úgy kezdődik hogy: kérd meg a gyermekedet másszon fel a szilvafára és szedjen Neked szilvát.
Ha ez megvan ,míg Te előkészíted kérd meg a másik gyermeked mérje ki és gyúrja össze a tészta hozzávalóit,ami az anyukád receptje.
Ha ez sikerült alig van dolgod.
De a végeredménnyel (hűlés után) egyből hozzájuk siess:)




Hozzávalók a tésztához:
-50 dkg liszt
-15 dkg vaj
-15 dkg cukor
-2 tojássárgája
-1 sütőpor
-1 csipet só
-kb 1 kis doboz tejföl


Töltelék:
- 1 kg szilva(magozva)
-3-4 ek.barna cukor
-2 ek. étkezési keményítő
-1-2 ek.rum
-fahéj,vaníliás cukor

Először a töltelékkel kezdtem ,hogy legyen ideje hűlni.
A szilvát kimagoztam.1 ek.barna cukrot karamellizáltam,majd rádobtam a fele szilvát, a rumot,a többi cukrot és összerottyantottam.Pici vízzel és a levével kikevertem a keményítőt,hozzáöntöttem, majd a többi szilvát is beletettem,átkevertem és kész.
Hűlni hagytam.



A tészta hozzávalóit a kisfiam összegyúrta.2 gombócba szedtem.
Kinyújtottam,picit nagyobbra mint a tepsi,hogy az oldalán is legyen.
Villával megszurkáltam.





Ráöntöttem a tölteléket,rátettem a másik lapot,a széleket összecsíptem.





 A tetejét megszurkáltam,hogy a gőz távozni tudjon.
Előmelegített sütőbe(180C) tettem fél órára.
Tetejét porcukorral szórtam és van aki vaníliafagyival kísérte.

Valami fantasztikusan finom süteményt kapunk,ami pillanatok alatt elfogy és holnap sülhet a következő adag.



9 megjegyzés:

  1. Pont érik a szilvám... Csodálatos pite, nem csodálom, hogy hamar elfogyott! :o)

    VálaszTörlés
  2. Légyszi mérd meg a tepsidet, hányszor hány centi. Köszi! Móni (Persze írd is ide az eredményt, kérlek :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon köszönöm :) Móni

    VálaszTörlés
  4. Megsütöttem, nagy sikere volt. Még nekem is ízlett, pedig én nem vagyok oda a gyümölcsös sütikért. A szilvákat 8-ba vágtam, hogy ne olyan nagy darabok legyenek. Lesz még ismétlés :) Móni

    VálaszTörlés
  5. Alig várom már, hogy legyen majd szilva! De még sokat kell rá várnom :-)

    VálaszTörlés