2013. május 28., kedd

Rebarbarás eperlakvár gyömbérrel

Mindenféle lekvárt teszek el télire,amit csak tudok.Persze sok függ attól,hogy milyen gyümölcs terem jól a kertünkben,vagy melyik olcsóbb,vagy ki ajándékoz meg extra mennyiséggel.
Az első mindig az eper.Készül simán,naranccsal ,vaníliával  és rebarbarával is(chilis lesz az idei újítás )
Minimum :)

                             
Eper lekvár

Hozzávalók:
-70 dkg eper tisztítva
-50 dkg rebarbara tisztítva
-2 cm-es gyömbér
-1 ek. sötétbarna nádcukor
-20 dkg cukor
-1 citrom héja
-2 ek. citrom leve
-1 csg. Haas 3:1-ben zselésítő(most)


Vastag aljú és falú edényben a barna cukrot karamellizálom,rádobom a 2 cm-es darabokra vágott rebarbarát és kicsit puhítom.3-4 perc múlva hozzáadom a kézzel kissé összenyomkodott epret ,a reszelt gyömbért,a citrom héját és a zselésítőt.
Hagyom felforrni.Ekkor hozzáadom a cukrot és a citromlevét és újraforrástól számítva kb.5 percig főzöm.
Ha szükséges leszedem a habját.
Sterilizált üvegekbe töltöm,rácsavarom a kupakot,5 percre fejre fordítom majd vissza és hagyom kihűlni.
Nagyon finom,5 kis üveg  fűszeres lekvár lett ebből a mennyiségből.
                       
                           

2 megjegyzés:

  1. Hát ilyet én is szívesen tennék el! De nálunk 1000 Ft a piacon az eper. Rebarbarám van, de azt önmagában nem szeretem.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jól néz ki, merész párosítás...

    VálaszTörlés