Nem szeretem a lángost.Strandon hébe -korba pár harapás lecsúszik hátha..,de nem.
Aztán olvastam Nyammm Zsófi lángosáról,aminek a története fogott meg igazán.A nagypapája a Lehel piacon 55 évvel ezelőtt kezdett lángost sütni,amit szülei is folytattak egy darabig .Heti 15000!!lángost sütöttek kb:)
A történet bája és a többi blogger ódái után,
el kellett készítsem,mert én nem ,de a " nagyobb" családom szereti.
Nos , húúúúú,meg haaa,de finom,recept és ez a fokhagyma dejóóóó felkiáltások voltak a családi ebédnél a lángos evészet közben.Persze nekem is lecsúszott egy ,nem szerettem meg most sem,deeeee hidegen másnap csak a fokhagymás kencével na az volt a tuti nekem:))Köszi Zsófi!
Hozzávalók:
-3 dl langyos víz
-2 tk. cukor
-2 dkg élesztő
-1 ek só
-1/2 kg liszt
-1 dl olaj
Sütéshez:
-bő,forró olaj
Fokhagymás olaj:
-5 gerezd fokhagyma
-1 dl olaj
-só
-1 dl langyos víz
A langyos vízbe morzsoltam az élesztőt és beletettem a cukrot.
Ha "elolvadt" beletettem a sót is ,nem nő meg a tészta olyan nagyon.Hozzáadtam a lisztet,kikevertem és 20 percet hagytam kelni,A tészta elég ragacsos,de így jó.20 perc után körbeöntöttem az olajjal és a tésztát megemelgetve,aláfolyatom az olajat.Szépen átforgattam és újra félretettem 5 percre.
Ezután kerek ,formás gömböcöket szaggattam ,amit olajozott tepsire sorakoztattam és 10 percig pihentettem.
Majd az olajat felforrósítottam ,a gömböcöket kézzel kerek -vékonyra formáztam és oldalanként kb.2-2 percig sütöttem,majd lecsöpögtettem.
A fokhagymát összetörtem és a többi hozzávalóval egy csavaros tetejű üvegbe tettem és jól összeráztam,majd fél órára ment pihenni a hűtőbe.
Én dupla adagot készítettem,de az olaj így is elég volt,sőt hideg estéken a maradékból kenegetem a pirítósom:)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése