2013. március 19., kedd

Krémes

Egyik elmaradhatatlan sütink volt ünnepekkor (és máskor is) gyerekkoromban.Nagyon rég készítettem,de amikor ismét sok tojásfehérjém gyűlt össze bevillant hogy ezt is készíthetném :)
Óriási sikere volt,egy családi-baráti összejövetelen.Jól megkaptam,hogy eddig miért nem készítettem.


Krémes


Hozzávalók:
-2 csg.  500gr-os leveles tészta ( természetesen házi is lehet)

Krém:
-9 dl víz
-15 dkg cukor
-4 csg. vaníliás pudingpor


-9 tojásfehérje
-10 dkg porcukor
-1 ek. citromlé

A leveles tésztát kinyújtottam,villával több helyen megszurkáltam és 200 C-ra előmelegített sütőbe sütöttem 5-8 percig.
A vizet a pudinggal és a cukorral elkeverem egy 4 l lábosban.Erre azért van szükség ,mert a végén a teljes habot ebbe keverem el .
Amíg a puding pihen addig felverem a fehérjét a cukorral és a citromlével.
Ezután megfőzöm a pudingot.Amikor besűrűsödött,leveszem a lángot takarékra,és hozzákeverem a tojáshabot szép óvatos mozdulatokkal.Ettől a hőtől a hab is "megfő"
Egy 33*45-ös tepsibe tettem az egyik kihűlt lapot,majd forrón rákentem a krémet.Próbáltam szépen elegyengetni.A felső lapot recés késsel 20 kockára vágtam és ugyanabban a sorrendben a krém tetejére tettem.Azért vágtam fel előre,mert szeleteléskor szétnyomná a habot,ha nem tenném.
Hidegre tettem pár órára.
Tálaláskor,szeleteltem és porcukorral hintettem.


Krémes





8 megjegyzés:

  1. Istenem, de gyönyörű, szép magas és úgy beleharapnék, annyira guszta! :) Tej helyett mi is vízzel készítjük, nagyon finom! :)

    VálaszTörlés
  2. Jajajajj.... most eszembe juttattad, tudok ellenállni?:-) Nagyon szép mindenestől!

    VálaszTörlés
  3. Csodálatos! Hatalmas magas és habos! Mennyei!!!

    VálaszTörlés
  4. Nekem is az egyik kedvencem :-)! Gyönyörűek lettek, nagyon csábítanak!

    VálaszTörlés
  5. Oh, az egyik kedvencem! Teljesen olyan mint a cukrászdai gyönyörű!

    VálaszTörlés
  6. Nagyon jól néz ki, biztos finom is, de lenne egy kérdésem: Nem e lenne természetesebb íze, ha kevesebb pudingport használnánk és ehelyett, a 9 drb tojás sárgáját használnánk fel ? Én így szoktam készíteni és nagyon jól sikerűl, sőt, gazdaságosabb is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az anyukám így készíteti már régóta,ezért én is.Természetesen lehet a sárgájából is és igazad van úgy gazdaságosabb :)

      Törlés