2013. május 27., hétfő

Bodzaszörp

Kismillió recept van a neten bodzaszörpre.
Leírom én hogyan készítem,hátha valaki másnak is  ez tetszik meg :)
                 
Bodzaszörp
Hozzávalók:
-sok-sok bodzavirág
-3 citrom
-1,5 l víz
-1,5 kg cukor
-2 dkg citromsav

Ha még ízesíteni szeretnénk:
-menta
-citromfű



Egy 5 literes befőttes üveget félig megtöltök -kissé lenyomkodva- bogár és kipufogógázmentes bodzavirággal.
Lemosni nem szoktam.
Rászórom a cukrot ,a citromsavat és felöntöm vízzel.Belekarikázom a citromot.
Ha olyan kedvem van teszek bele citromfüvet vagy mentát.Így kissé más ízű nedű lesz belőle.
Kevergetek rajta és állni hagyom 2 napig.Időnként megkeverem,hogy a cukor oldódjon.

2 nap múlva leszűröm a sűrű szirupot,felforralom,üvegekbe töltöm és száraz dunsztba hagyom kihűlni.
Így télire is elraktározható.

Van hogy csak limonádét készítek,akkor kevesebb cukrot használok és több vizet.Úgy olyan sűrűséget kapok amit már nem kell tovább hígítani.

Néha pedig forralás előtt 1-2 ek. barna cukrot karamellizálok és arra öntöm a szirupot úgy pedig enyhén karamellás szörpöt kapok.

                             

1 megjegyzés:

  1. Igazad van, "mindenki másképp csinálja", de ez a jó. Nálam már 15 l szörp a polcon, fele mentás...

    VálaszTörlés