2013. január 16., szerda

Csörögefánk

Régesrégi kedvenc.Mindig a nagyim jut eszembe,aki hatalmas piros vájdling csörögét,vagy szalagos fánkot gyártott ,hogy még másnap harmadnap is legyen belőle.Suliból hazafelé menet mindig betértem és imádtam frissen is és másnaposan is amikor a forrón rászórt porcukor addigra ragacsossá vált rajta.
Mivel a blogba még nem írtam  a receptet és Illéskrisz játékot hirdetett+ farsang a nyakunkon,így egyszerűen muszáj volt sütni,fotózni,enni:)

Csöröge


Hozzávalók:
-30dkg liszt
-1 ek porcukor
-4 tojássárgája
-1 csipet só
-3 ek rum
-2 ek tejföl
-5 dkg vaj

A hozzávalókból egy nem túl kemény tésztát készítek.
30 percre félreteszem pihenni.
Lisztezett deszkán vékonyra nyújtom és - derelyeszaggató híján pizzavágóval - rombusz alakúra vágom.
Majd a rombuszok közebébe is vágok egy csíkot.Ezen fogom átbújtatni a rombusz egyik végét.



Amikor mindegyikkel kész vagyok ,felforrósítom az olajat és beleteszem a fánkokat.1-1 perc kell mindkét oldalnak.  Itt nem kell fedő,mint a szalagos fánknál.Bő olajban süssük.
Tálaláskor porcukorral szórom meg és ki-ki a kedvenc lekvárjával fogyasztja.
Mi most sűrű meggy,barack és áfonya lekvárral ettük.

3 megjegyzés:

  1. Hm...nagyon guszták! Máris posztolom őket is! :o)

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörűek! Milyen kár, hogy nálunk senki nem szereti a ropogós fánkot, csak az olyat amiben van valami krém is, de most még azt sem lehet sütni, mert nem fogyna el!! Micsoda egy társaság!!

    VálaszTörlés