2013. február 25., hétfő

Kelbimbó leves baconös zsemlegombóccal

Gyönyörű kelbimbók kínálták magukat a zöldségesnél.Jöttek velem és finom laktató téli leves lett belőlük :)

Kelbimbóleves
Hozzávalók:
-60 dkg kelbimbó
-2 szál sárgarépa
-1 szál fehérrépa
-2 szál szárzeller (elhagyható)
-12,5 dkg bacon (nekem ekkora volt egy csomag)
-1 ek.olaj
-0,5 dl fehérbor
-2,5 l húsalaplé (vagy húsleveskocka+forró víz)
-1 ek. liszt
-2 dl tejföl
-só,bors
-majoranna
-1 kk. pirospaprika

Zsemlegombóc:
-1/2 zsemle
-1 tojás
-liszt
-só,bors

A répát ,fehérrépát megtisztítom apró kockára vágom.A zellert szintén.
Egy ek. olajon megpirítom az apróra vágott bacont,majd felét kiszedem és félreteszem.
hozzáadom a répákat kicsit pirítom együtt.Mikor kis színt kaptak  rászórom a paprikát és felöntöm a fehérborral ez feloldja a leragadt pörcöket.Ezután hozzáadom az alaplevet ,fűszerezem.Lassan gyöngyözve főzöm.
Amikor félig megfőttek a répák hozzáadom a kelbimbót és a zellerszárat.Azért most mert ezek hamarabb átpuhulnak.
Amíg készre fő,a tojásból és a lisztből (nem mértem mennyi:( nokedli tésztát készítek.
A zsemlét felszeletelem,csíkozom és apró kockára vágom.Üres serpenyőben megpirítom.
A nokedlihez adom a pirított szemlekockákat és a félretett bacont.Jól elkeverem.
Amikor a zöldségek készre főttek(én kissé roppanós-puhán szeretem), a nokedlis tésztából apró golyókat formázok és a levesbe főzöm.
Végül  a lisztből és a tejfölből habarást készítek,rámerek egy merőkanál lét a levesből(hőkiegyenlítek) elkeverem,majd az egészet visszaöntöm a levesbe .Megvárom míg újra forr  és kész.
Nagyon finom  tartalmas leves .


Kelbimbóleves

2 megjegyzés:

  1. Kipróbálós, ugyanis imádom a kelbimbót de levesként még se nem ettem, se nem készítettem! :)

    VálaszTörlés