2013. október 20., vasárnap

Kacsasült birsalmás vöröskáposztával

Ahogy  a gyümölcsöknek is szezonja van úgy a kacsának is..nálunk :)
Anyukám minden évben vesz és ősszel kezdi őket vagdosni.Rengeteg időt töltöttem a tisztításukkal.....dehát a végeredmény megéri .
Most csak combokat sütöttem és mivel sok a birsalmám tettem a káposztához.Nagyon finom lett így a köret is.
A kacsához pedig az alap fokhagymán kívül kakukkfüvet és zsályát is használtam.
Hagyományosan, lassú tűzön kb. 4 órát sütöttem.Manapság konfitálásnak hívják ezt a folyamatot,régen csak simán sütésnek ,de tény hogy szerintem így a legfinomabb .Omlós,puha,csontról szinte leomló husi és ropogós hólyagos bőr...mmmmmm.

                                       

Hozzávalók:
-6 kacsacomb
-só,bors
-1 fej fokhagyma
-3-4 ág kakukkfű
-7-8 levél zsálya
-1dl víz


A káposztához:
-1 kisebb fej lilakáposzta
-2 ek. olaj
-só
-1 -2 ek. cukor
-1-2 ek.ecet (nálam fehérborecet)
-2 kis birsalma

A kacsacombokat sózom ,borsozom majd tepsibe teszem.
A fűszereket és a fokhagymát(pucolva)rádobálom.Ráöntöm a vizet ,lefedem alufóliával és 160C-os sütőbe sütöm.Másfél óra elteltével meglocsolgatom a saját levével és visszateszem.Ezt néhányszor megismétlem.
A harmadik óra után figyelem és ha már  a csontról szinte lejön a husi,leveszem az alufóliát és pirítom addig amíg ropogós nem lesz a bőre.Ekkor már nem locsolgatom.



                                                       

 A káposztát lereszelem és picit besózom.
Az olajon karamellizálom a cukrot és hozzáadom a káposztát fedő alatt párolom.Ha roppanósra puhult ,hozzáadom az ecetet és a szintén lereszelt birsalmát.Néhány percig együtt pirítom-párolom,ha szükséges még ízesítem.
Ha birsalma nélkül készítem teszek hozzá köménymagot is.

A végeredmény mennyei ebéd volt..a melléktermék pedig egy adag  finom fűszeres sült kacsazsír :)
                                 



4 megjegyzés:

  1. Gusztaaaa! Nemrég volt nálunk is, de így birsalmával még nem próbáltam. Legközelebb!:-)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon kívánatos a sültkacsád! És szuper fotók készültek róla. Nálunk majd csak novemberben kezdődik a kacsaszezon, nálam a kacsa fő fűszere a majoránna, krumplipürét adok mellé, és birskompótot.

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm lányok! A birskompót is verhetetlen mellé! :)

    VálaszTörlés
  4. Nyeltem egy nagyot - hallottad? :D
    A sült is gyönyörű + a fotók is!

    VálaszTörlés