2013. augusztus 13., kedd

Őszibarackbefőtt -gumibarackból

Befőttet bárki tud készíteni,amiért mégis megszületett ez a bejegyzés az a gumibarack  más néven ipari vagy konzervbarack nagyszerűsége miatt.
Tapasztalatom szerint sokan nem ismerik,de jó szívvel ajánlom!Fajtáját tekintve "Babygold"néven ismert.
Normál állapotában semmi illata,tapintása "gumis",íze nulla.Viszont télre  a legfinomabb,legszebb színű befőtt lesz  belőle.Chutney-nak is nagyon finom.
Jól bírja a főzést,nem puhul meg a húsa és ragyogó aranysárga marad még 2 év múlva is.
Egyetlen hátránya azért van...nem magvaváló természetesen :)

A hozzávalókat nagyjából írom,ízléstől függ a cukor és a víz mennyisége ,inkább a tapasztalataimat írom le a készítéssel kapcsolatban.


             

                                   

Hozzávalók:
-25 kg gumibarack
-kb .9-10 l víz
-kb.60 dkg cukor
-nátrium benzoát


-steril üvegek
-gyerekek és férj segítő kezei :)
-plédek
-nagylukú tölcsér


-víz és citromlé az előkészületekhez

Az üvegeket sterilizáljuk.
Egy óriási vájdlingba vizet teszünk kb.félig és beleöntünk 1 dl citromlét.Ebbe tesszük a szeletelt barackokat,amelyek így nem barnulnak meg.
A barackokat először körben bevágjuk,majd egy határozott mozdulattal szétcsavarjuk.
A magját eltávolítjuk és nagyon vékonyan meghámozzuk.
A húst tetszőlges darabra vágjuk.Mi 6-8 felé vágunk egyet,mert így gazdaságos az üvegek kitöltöttsége:)

Ha segítségem van már félúton  egy 7-8 literes lábosba vizet kezdek forralni.Én literenként 6-7 dkg cukorral.
Ha forr a szirup,beleteszek egy adag citromos vízből kivett barackot .Annyit amennyit a lé majdnem ellep.
Mivel itt lehűl a szirup ,megvárom míg újraforr és 1-2 perc forrás után üvegekbe töltöm a barackot.
Teszek rá egy késhegynyi nátriumot,felöntöm a sziruppal és lezárom az üveget.Szárazdunsztba sorakoztatom őket.

Minden körnél,ha kell pótolom a vizet és a cukrot.
Egyszerre teljesen fölösleges készíteni,mert sok és lassú lesz a folyamat.Így is az:)
Ezt a mennyiséget négyen pucoltuk ,én szirupoztam és így kb.3,5-4 óra volt a művelet :))
1-2 nap kell a teljes kihűléshez.
Ízesíteni bármivel lehet amihez kedvünk van.

2013. augusztus 11., vasárnap

Zöldfűszeres kecskekrémsajttal töltött kenyérkosárkák

Van nekünk egy klassz utcánk:) Jó emberek,jó szomszédok,igazi falusi utca a nagyváros kellős közepén.
Gondoltunk  egyet és szerveztünk egy utcabált.Utca két vége lezárva,középre asztalok,székek.Szélén a "svédasztal "és a zene:))
Mindenki sütött-főzött,hozta a jókedvét így egy óriási,szuper kis buli kerekedett.Természetesen a legnagyobb meleget fogtuk ki :))
Volt itt babgulyás,slambuc,vegyes pörkölt,töltött káposzta,óriási kuszkusztál sült zöldséggel-gyümölccsel,gyros házi pitával és még sorolhatnám.
Sütiben sem szenvedtünk hiányt .Volt sokféle sós,vaníliás csiga,kókuszos csiga,barack(mag),tiramisu-szelet,gyümölcsös kevertek...stb.
Ráérősen beszélgettünk,ismerkedtünk ,táncoltunk.A gyerekek motoroztak,bringáztak,aszfaltrajzoltak.
A sikerre való tekintettel úgy döntöttünk minden évben megrendezzük a mi utcabálunkat.
Én ezt a kis előételt készítettem ,gyrost és tiramisu szeletet.
Semmit nem hoztam haza:))





 Mindenképpen akartam kecskesajtos falatokat,mert kaptam finom házi sajtot,de a leveles tészta frissen az igazi( a pita meg szintén),omlós tészta a másik verzió,de nem az igazi.A nagy gondolkodásban szembe jött velem Gabojsza fantasztikus ötlete a pirítós kenyérkosárka! Köszönet érte!

Hozzávalók 24 db-hoz:
-24 vékony szeletelt toas kenyér
-20 dkg kecskesajt
-15 dkg natúr krémsajt
-1 csokor snidling
-6-8 bazsalikomlevél
-1-2 gerezd fokhagyma
-só,bors
-2 ek olívaolaj

Díszítéshez:
-12-12 db sárga és piros koktélparadicsom(ez most sk.körtealakú a kertből)
-24 bazsalikomlevélke(ez görög bazsalikom ezért pici és csinoska :)
-kevés olívaolaj

A kosárkákhoz a kenyeret nyújtófával kilapítottam,virág alakú kiszúróval kivágtam.Muffinformába tettem és 200 C-ra előmelegített sütőbe 5-7 percig sütöttem,amíg kis színt kaptak.Rácsra téve kihűtöttem.Ez a rész előre elkészíthető.
A krémhez minden hozzávalót a robotgépbe tettem és krémesre kevertem.
Tálalás előtt habzsákba tettem a krémet,megtöltöttem a kenyérkosárkákat.
A tetejére tettem 2-2 félbevágott paradicsomot,pici bazsalikomlevelet és meglöttyintettem pici olívával.

Mennyei finom falatkák lettek :))
 
                       

Ez pedig a kedvenc képem,ami publikus:) A utca 95 éves Ili nénije  és Lili a 8 hónapjával( Nagymamija kezében)...mint legidősebb és legifjabb :))

                              

2013. augusztus 5., hétfő

Sajtos-sós rúd - Blogkóstoló 10.

Amikor Ildikó kiírta  Blogkóstoló 10.fordulóját  bátran jelentkeztem,aztán persze elkapott a nyár és alig készültem el:)
Játékostársamul Xsara--Andi blogját kaptam.
Nézegettem,olvasgattam a recepteket,majd megakadt a szemem sajtos rúdon.Mivel pont unokatestvér találkozóra készültünk ,nagyon meleg volt,így maradt a sós verzió.
Amikor jól megnéztem rájöttem,hogy Anyukám pogácsája pont így készül.
Természetesen ,amikor írtam a bejegyzést már rájöttem,hogy Andi nem használt bele élesztőt.Abszolút elkerülte a figyelmem :(
Remélem nem haragszik meg,hogy picit módosítottam,ígérem legközelebb úgy próbálom:)

Sós rúd
 Hozzávalók:
-50 dkg liszt
-2,5 dkg élesztő
-25 dkg vaj vagy margarin
-225 dkg tejföl(nagy doboz fele)
-30 dkg trappista sajt reszelve
 -1 ek.só
-2 tojássárgája
-1kk . cukor

Tetejére:
-1tojásárgája és 1 nagy ek.tejföl kikeverve
-köménymag,szezámmag,lenmag( ki mit szeret)
-15-20 dkg sajt reszelve

A tejfölt a mikróban meglangyosítottam.Belemorzsoltam az élesztőt és félretettem.
A  margarint a liszttel szintén elmorzsoltam,majd hozzáadtam a többi hozzávalót is.
Egy puha,nem ragacsos tésztát kaptam .1 órára félretettem pihenni a konyhapultra.
Pihenés után,3-4 mm vékonyra nyújtottam,lekentem a tejfölös sárgájával,megszórtam valamilyen maggal, vagy  sajttal.Pizzavágóval kb 1cm x10 cm-es darabokra vágtam.
200C-ra előmelegített sütőben sütöttem.