Szerintem ez a legegyszerűbb és legfinomabb módja ennek a savanyúságnak az eltevéséhez.
Hozzávalók:
-1,5 kg káposzta
-1,5 kg uborka
-1 kg paprika
-0,5 kg hagyma
-0,5 kg zöld paradicsom(vagy répa,esetleg vegyesen)
-7 dkg só
-25 dkg cukor
-4 dl 10%-os ecet
-1 csapott tk. borkénpor
-1tk nátrium benzoát
-1 szűk marék egész bors
.Ezek az arányok nekem beváltak a zöldségeknél,de mindenki variálhat rajta ízlése szerint csak a vége legyen 5 kg.
A káposztát ,az uborkát és a paradicsomot legyalulom,a paprikát ,hagymát,félbe vágom,majd vékonyra szeletelem,a répát nagylukú reszelőn lereszelem.Mindet egy nagy tálba,( vájdlingba)tettem.
Nekem szerencsére van ehhez egy szuper gépem így könnyebb dolgom van.Bár volt olyan év régen amikor 5 adagnyit kézzel szeltünk össze a párommal:)
Amikor kész rászórom a fűszereket és jól átkeverem.
Letakarom és másnapig félre teszem.Egyszer-kétszer át lehet forgatni.
Másnap előveszem ,átkeverem,és az előkészített üvegekbe rakom.A tál alján maradt lével megtöltöm az üvegeket,rácsavarom a tetőket,áttörlöm és mehetnek a kamrapolcra.
Régi bejegyzés, de gondolom az elkészítés azóta sem változott.Jól értem, hogy a leszelt zöldségeket az ecetes, fűszeres lével összekeverve hagyom állni?
VálaszTörlésIgen, még mindig így készül,mert ez a legfinomabb Nekünk :)
VálaszTörlésIgen ,jól érted.Összekeverni a fűszerekkel,ecettel és állni hagyni.
Kérdésem a jelzések pontosítására vonatkozik. Mit takar a kk? Kiskanál=mokkás vagy teás kanál?
Törlés