Amikor Trollanyunál megláttam az észt fahéjas koszorút,eszembe jutott ,hogy milyen rég sütöttem én is kalácsot!
Az alap , a töltelék és a formázás is hasonló,mégis kicsit más,én így szoktam:)
Hozzávalók:
-60 dkg liszt
-2,5 dl dl tej
-3 tojássárgája
-pici só
-3 dkg élesztő
-3 ek. cukor
-10 dkg olvasztott vaj
Töltelék:
-10 dkg törökmogyoró
-1 csg őrölt fahéj
-3 tojásfehérje
-Szóráshoz:
-2 ek. barna cukor
A tészta hozzávalóit gépbe raktam és bedagasztottam. A vége felé hozzáöntöttem a vajat és eldolgoztam..Duplájára hagytam kelni,ez kb 1 óra volt.
Amíg kelt,ledaráltam a mogyorót,az óra vége felé pedig felvertem a tojásfehérjét.
Ha kész deszkán elnyújtottam,megkentem a tojáshabbal,rászórtam a mogyorót és a fahéjat.
Feltekertem mint a bejglit,majd kis véget hagyva kettévágtam a tekercset.
A két szálat összefontam,majd a zárt véget is elvágtam és azt is összefontam.
Azért így csináltam mert így könnyebb fonni,de teljesen is el lehet vágni.
Ha kész ,sütőlapos tepsire raktam és még fél órát hagytam kelni.Sütés előtt,megszórtam barna cukorral a tetejét.
A sütőt 180 C-ra előmelegítettem,majd kb 30-40 percig sütöttem.
Mire megsült,megérkeztek a "váratlan,de szívesen látott"vendégek,így felvágott fotóra lehetőségem se volt,mert a 12 főre duzzadó társaság mind megette:)
Kívül ropogós,belül foszlós,puha.
Az élesztőt nem kell felfuttatni? :)
VálaszTörlésKedves Névtelen!
TörlésHa géppel dagasztok,nem szükséges az élesztőt futtatni :)