2016. október 3., hétfő

Kávés - mogyorótorta

A férjem kedvenc íze a csoki és a mogyoró....de most valamit változtatni akartam.Így lett  a csokiból kávé :)
Egy intenzív ízű kávés - mogyorós könnyű mousse jellegű torta lett a végeredmény.
Ezt is nagyon szerette.

                                                 

Hozzávalók a piskótához( 28cm):

- 9 tojás
- 5 ek. liszt
- 2 ek. étkezési keményítő
- 2 ek. holland kakaópor


Krém:

 - 4 dl tej
 - 2 ek. jó minőségű szemes kávé(Café Frei)


- 6 dkg vaníliapuding
- 3 ek. cukor

- 3 ek. török mogyorókrém/nem csokis/ vagy  pirított darált mogyoró
- 1 ek. kávélikőr vagy whisky/elhagyható/
- 6 dl habtejszín
-2 ek. porcukor
- 2 csg.zselatinfix

Díszítés:
- mogyorógrillázs/5 dkg cukor és 8 dkg pirított mogyoróból készült/
- 4 dl habtejszín
- 2 kk.porcukor
- 2 habfixáló
- étcsokiba forgatott mogyorószemek/3 dkg étcsokit megolvasztottam és beleforgattam a mogyorószemeket.Sütőpapírra tettem dermedni./

A piskótát vagy egyben megsütöm és hűlés után 3 felé vágom vagy egyenként 3 lapot sütök.

A krémhez a  tejet forráspontig hevítem,majd hozzáadom a mozsárban durvára tört kávészemeket.
Amíg hűl a tej, a kávé  fantasztikus aromája kioldódik.
Kb. 1-2 óra után leszűröm és ezzel a tejjel készítem el a krém alapját.
A pudingot és a cukrot lassan felöntöm a kávés tejjel miközben csomómentesre keverem.
Felteszem a tűzre és állandó keverés mellett besűrítem.
Folpackkal letakarom és hagyom kihűlni.

Felverem a tejszínt a cukorral és a zselatinfix-el.
A kávés pudingot robotgéppel habosítom(mert elég kemény a krém) hozzáadom  a mogyorókrémet  és a likőrt.Aztán spatulára váltok és belekeverem a tejszínhabot.

A krémet háromfelé osztom.Két nagyobb és egy kisebb adagra. A kevesebbet dobozba rakom és a hűtőbe teszem a díszítésig.
Az első lapot beleteszem a tortagyűrűbe.( Aki szeretné az meglocsolhatja egy kis kávélikőrrel vagy kávéval a még intenzívebb kávés ízért:)
Megkenem a krémmel,ráteszem a következő lapot,újra krém majd lezárom az utolsó tortalappal.
Letakarom és hűtőbe teszem néhány órára vagy egy éjszakára.

Másnap lecsatolom a tortagyűrűt , megkenem az oldalát a maradék krém felével.
Egy alufóliacsíkra rászórom a grillázst , majd a tortát az oldalára fordítva végiggörgetem mint egy kereket.Így nagyon klasszul ráragad elegendő mennyiségű grillázs.A torta stabil,nem esik szét.
A tetejére kenem a maradék krémet.Majd kedvemre díszítem.
( Sajnos a kávéval való megszórás nem olyan lett mint szerettem volna....ráolvadt a kávé,így elég egyhangú lett a felület...de az íze mennyei volt.)
A fotó pedig telefonnal készült,mert az obim nyaral.....:)

1 megjegyzés: