2013. szeptember 1., vasárnap

Szilvalekvár - SAD 18.forduló

Amikor olvastam Ildi felhívását a SAD 18.fordulójára éppen 3 féle szilvalekvár rotyogott a konyhámban.. :)
 Kis hazánktól messze szakadt bloggerina azt szerette volna,ha viszahozzuk neki a hagyományos népi,falusi ízeket.
Túl sokat nem gondolkoztam,hiszen pont olyasmit csináltam,amit nagyanyáink egykor.
Régen családi-szomszédi kellemes (és munkás )időtöltés volt a szilvalekvárfőzés.
Rengeteg szilva,hatalmas réz vagy sima üstben,cukor és tartósítószer nélkül, folyamatos kevergetéssel.
Beszélgetés,iszogatás és készülés a télre.
Ma már persze én sem főzöm üstben(bár 10éve még igen) ,mert nincs nagy család mellettem,egyedül meg baromi sok lenne,mást is kell befőzni ilyenkor és mellette munkába is járok.....de megtaláltam az aranyközéputat.

Anyukám pár éve próbálta,de túl magas hőfokon készítette így fröcsögött neki.Persze erre utólag jöttünk rá,de köszönte többet nem kért belőle.Én viszont csak próbálkoztam....és viszonylag kevés munkával isteni sötét ,sűrű szilvalekvárt főztem.
Ildinek (és magunknak) szeretettel :)

                                           
Szilvalekvár
                                               
 Hozzávalók:
-5 kg szilva (tisztán,magozva)
-0,5 dl ecet(nálam most vörösborecet,de bármilyen jó)


-szükség esetén cukor


A szilvákat megmostam,kimagoztam.
Egy magas falú tepsibe öntöttem az ecetet és körbeforgattam,hogy mindenhol bevonatot képezzen rajta.
A szilvát beleborítottam a tepsibe.
120C-os sütőbe tettem...
Ha nincs ekkora tepsitek,egy nagy méretű lehetőleg dupla aljú-falú lábas is tökéletes.

2-3 óra múlva már levet ereszt.Kevergetni nem szabad...de én nem bírtam ki.
Nagyon óvatosan belenyomkodtam a tetején szárazra sült héjakat,laposan megkevertem óránként úgy,hogy a tepsi oldalához-aljához véletlenül se érjek a fakanállal.

9 óra elteltével elkészült!! :))
Ha nem elég édes a gyümölcs a legvégén keverhetünk bele cukrot.
Akkor már nem kell tovább főzni,csak jól elkeverni.

Előkészített üvegekbe töltöttem  és szárazdunsztba hűtöttem ki.

                                         






7 megjegyzés:

  1. Érzem is az illatát, nagyon finom! :)))

    VálaszTörlés
  2. Ha munka nem is volt sok vele, türelem az azért kellett hozzá. A végeredmény magáért beszél, szívesen odanyúlnék és megkóstolnám.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm!Igazad van. Türelem sok kellett :)

      Törlés
    2. Nagyon örulök a receptnek , mert en pont ilyet kerestem , igaz csak jövöre probalom ki ! Mert itt Svedorszagban csak ket heyen keresztul van szilva es alltalaban augusztus elejen lehet kapni a boltokban!! Szerintem nagyon finom lehet :) Köszi , hogy megosztottad:)

      Törlés
  3. Ügyes vagy!!! Nálunk is elkészült de sajnos nélkülem, sajnos - mert szeretek részt venni a készítésében, mégsem sajnos - mert nyaralni voltam az idő alatt...:)

    VálaszTörlés
  4. Sűrű, igazi szilvalekvár. Nagyon jó!

    VálaszTörlés