Sütőben már készítettem,de így még nem.A végső tapasztalat:sütőben egyenletesebb,kiszámíthatóbb,de így a szabadban,barátokkal sokkal nagyobb buli.
A végeredmény pedig mindkét esetben elsőosztályú.
Hozzávalók:
-1 kg liszt
-4 tojássárgája
-10 dkg cukor
-4 dkg élesztő(nekem most ilyen volt)
-1 tk. só
-6 dl tej
-10 dkg olvasztott vaj
-10 dkg vaj a lekenéshez
-ízesített cukor a forgatáshoz(fahéj,kókusz,dió,mogyoró)
Mivel nincs farudam,ezért a papírtörlőtekercs gurigáit alufóliába tekertem és ezen sültek a kalácsok.
A tészta hozzávalóit a vaj kivételével bedagasztottam ,a végén hozzáadtam a vajat és azt is beledolgoztam.
30-40 percre magára hagytam.
Amíg kelt,begyújtottuk a tüzet,megolvasztottam a vajat és egy tálcára szórtam cukrot a forgatáshoz.
Amikor megkelt kb. fél cm vastagságúra nyújtottam ,pizzavágóval 2 cm-es csíkokra vágtam.
-10 dkg vaj a lekenéshez
-ízesített cukor a forgatáshoz(fahéj,kókusz,dió,mogyoró)
Mivel nincs farudam,ezért a papírtörlőtekercs gurigáit alufóliába tekertem és ezen sültek a kalácsok.
A tészta hozzávalóit a vaj kivételével bedagasztottam ,a végén hozzáadtam a vajat és azt is beledolgoztam.
30-40 percre magára hagytam.
Amíg kelt,begyújtottuk a tüzet,megolvasztottam a vajat és egy tálcára szórtam cukrot a forgatáshoz.
Amikor megkelt kb. fél cm vastagságúra nyújtottam ,pizzavágóval 2 cm-es csíkokra vágtam.
A tekercseket,olvasztott vajjal picit bekentem,majd a csíkokat rátekertem,úgy hogy egymást ne fedjék.
Amikor végigértem,a tekercseket kissé megnyomva megsodortam ,így biztosan nem maradtak rések a tésztacsíkok között.
A kész gurigákat olvasztott vajjal lekentem és cukorba forgattam,majd mentek a rácsra,ahol segítő kezek forgatták amíg el nem készültek.
Amikor a cukorból ropogós fényes karamell lett,késznek nyilvánítottuk és mentek hemperegni az éppen aktuális ízes cukorba.
A fahéjas vitte a pálmát,de mivel 4 éves apró segítőim is voltak került az asztalra színes szórócukros is:)
apró kezek díszítenek:) |
Kókuszos |
Ha sütőben készítem mindenben ugyanígy járok el,csak egyszerre 3 tekercset teszek a sütő rácsára és 1-2 percenként picit arrébb forgatom.
Foszlós puha tésztájú kalácsot ettünk,ropogós karamellréteggel.
Mivel a grill hőmérséklete nem egyforma mindenhol,imitt-amott ropogósabb lett,de az élvezeti értékéből nem veszített.
Jótanácsként, ne kézzel forgassátok,mert a karamell tűzforró.Húsfogó kitűnő erre a célra.
Gyönyörűszépek lettek! Ha elfogy a papírtörlőm én is elkészítem! ...és már receptet sem kell keresnem!:-)
VálaszTörlésCsodásak! Sajnos idén nem jutott rá idő...Pedig nagyon szeretjük mi is!
VálaszTörlésErre nem is gondoltam, hogy a rácson is ilyen jó lesz! Még amíg az idő engedi, mindenképp kipróbálom. Hány darabod lett a kilós adagból?
VálaszTörlésÉva,Kriszti köszönöm!
VálaszTörlésHajniZoli! ha tudtam volna számolni:))Ahogy sült úgy fogyott.De ha jól emlékszem a feléből a múltkor 6 lett kb.
Farudam nekem se volt, ezért sörös dobozt tekertem be alufóliával.Nagyon jól sikerült és izlett is mindenkinek.Remélem a doboz anyagából nem szabadul ki olyan ami káros az egészségre.
VálaszTörlés